Dön­tött a kor­mány, jöhet a 9 osz­tá­lyos ál­ta­lá­nos is­kola

A kor­mány­ülé­sen dön­töt­tek arról, hogy jön a 9 osz­tá­lyos ál­ta­lá­nos, ám a be­ve­ze­tése előtt tár­sa­dalmi vitát is sze­ret­né­nek róla.

Balog Zoltán egy szakmai rendezvényen jelentette be: a legutóbbi kormányülésen megállapodtak abban, hogy átgondolják az általános iskola kilencosztályosra bővítését.

Az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta, hogy az új rendszer bevezetését komoly társadalmi vita fogja megelőzni, miközben a szükségességéről egyre nagyobb szakmai konszenzus van.

A tervek között speciális tanulmányi program szerepel, de arról még viták zajlanak, hogy négyéves óvoda, ötéves alsó tagozat vagy 3+3+3 éves általános iskola lenne-e a jó megoldás – tette hozzá.

A miniszter elmondta, az új Nemzeti alaptanterv kialakítása idején különösen figyelni fognak arra, hogy a köznevelés egésze ne a „mennyi”, hanem a „mit, hogyan és kinek tanítsunk” kérdésére adjon válaszokat. Bejelentette, hogy a következő napokban a NAT új szemléletének megvalósítására miniszteri biztosnak fogja felkérni Csépe Valéria akadémikust.

Miniszteri biztossá nevezik ki Csépe Valériát

Hírdetés

A köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztossá nevezi ki Csépe Valériát Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken az MTI-vel.

Azt írták, a miniszteri biztos megtervezi és koordinálja a köznevelés tantervi-tartalmi szabályozói – Nemzeti alaptanterv (Nat), kerettantervek – megújításának szakmai munkáit, felel a Nat koncepciójának kidolgozásáért, irányítja a kerettantervek megújítását.

Ezenkívül koordinálja a köznevelési ágazati-szakmai stratégiák illesztését a tantervi-tartalmi szabályozók megújításának munkálataival, elősegíti, hogy a köznevelés tartalmi megújítását vezérlő alapelvek érvényesülhessenek az ágazati-szakmai egyéb fejlesztések megvalósítása során, valamint előmozdítja a kialakított fejlesztési területek és nevelési célok beépülését a pedagógiai kultúrába – sorolták.

Csépe Valéria megbízatása jövő keddtől szeptember 6-áig, fél évre szól – olvasható a közleményben.

Csépe Valéria pszichológus 2005-től 2008-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem kognitív pszichológiai tanszékvezetőjeként dolgozott, majd 2008-2014 között a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettesi posztját töltötte be. 2007 óta az akadémia levelező tagja.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »