Domokos László szerint globális válság jöhet

Domokos László szerint globális válság jöhet

A számvevőszék elnöke egy interjúban arról beszélt, hogy Magyarországnak vélhetően a közeli időszakban globális válsággal kell szembenéznie az USA vámháborúja, a brexit, illetve a dél-amerikai gazdaság problémái miatt.

– mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Időknek.

A lapnak a számvevőszék elnöke arról beszélt, hogy Magyarországnak vélhetően a közeli időszakban globális válsággal kell szembenéznie. Kijelentését azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok most indította el nemzetközi vámháborúját, Nagy-Britannia hamarosan elhagyja az Európai Uniót, valamint Dél-Amerikában is gazdasági nehézségek ütötték fel a fejüket.

Hírdetés

Domokos László közölte,

Példaként említette: ha az állam azt látja, hogy a gazdaság valamely területén a magánszereplők megrendelései is kellő forgalmat, túlkínálatot idéznek elő, akkor onnan vonuljon ki és csak a magánszereplők eltűnése után jelenjen meg érdemben újra.

Az ÁSZ elnöke a felkészülés elemeként említette még az adócsökkentést, ezen belül kiemelte a hatéves adó és bérmegállapodás jelentőségét, amelynek következtében az állam mérsékli a munkaadó vállalkozások adóját. Felhívta a figyelmet a személyi jövedelemadó kérdésére is, amelynek a kulcsát Domokos szerint minél előbb 9 százalékra kell mérsékelni a jelenlegi 15 százalékról.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy az áfa nem érdemes nagy változtatásokat végrehajtani, hiszen az adó mérséklése nem hagy pénzt a lakosságnál, viszont azonnali kiesést jelent az államkasszának. A számvevőszék elnöke az áfa esetében arra helyezte a hangsúlyt, hogy az adóhivatal minden érintettől beszedje ezt a közterhet. A fekete gazdaság visszaszorítására szolgál az online pénztárgépek rendszere, a közúti szállítmányozás elektronikus ellenőrzése és az online számlázás, amely nyáron indul.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »