Dollármilliárdokat követelnek Merkeltől, Hitler bűneiért

Dollármilliárdokat követelnek Merkeltől, Hitler bűneiért

Szydłoval látszólag az egész lengyel jobboldal egyetért abban, hogy a náci Németország tetteiért Angela Merkel kabinetjének kellene fizetnie, mégpedig akár száz-ezer milliárd dolláros nagyságrendben. Sőt, a lengyel közvéleményben a legfrissebb felmérések szerint majdnem kétharmados támogatottsága van a jóvátételnek.

Az vitathatatlan, hogy a világháború Lengyelországban szedte arányaiban a legtöbb áldozatát – az ország lakosságának az ötöde odaveszett, a fővárost porig rombolták – mégis felmerül a kérdés, hogy a 2017-es német választások idején van-e jogi alapja a jóvátételi igénynek, főleg, hogy a lengyelek 1945 után már kétszer is lemondtak a nekik járó juttatások egy jókora részéről. Az akkori jószomszédi egyezményben ekkor két teljesítendő pont szerepelt: a németeknek egy varsói alapítvány részére félmilliárd márkát kellett utalniuk kompenzációs gesztusként, illetve kétmilliárd márkát fizettek a kényszermunkatáborok lengyel áldozatainak – ezek a követelések pedig már teljesültek. Németország több milliárd eurót fizetett már ki az elmúlt évek során a nácik bűntetteiért, főként a zsidó túlélőknek és az áldozatok családjainak, és minden felületen elismerik a részüket a második világháború szörnyű eseményeiben.

Szydło úgy véli, hogy a németeknek most már „ideje végre felelősséget vállalni” a második világháború borzalmaiért, hiszen Lengyelország még mindig nem állt talpra abból a helyzetből, amelyeket a náci megszállás okozott számukra és az eddig fizetett összegek közel sem segítettek helyrehozni mindazt a kárt, amit a Harmadik Birodalom okozott az országukban. A lengyel miniszterelnök szerint bárki, aki úgy gondolja, elég idő telt el ahhoz, hogy rendbe tegyék a földig zúzott épületeket és az emberekben kialakult mély sérelmeket, téved, és Németország igenis tartozik nekik.

Hírdetés

Az egyik jobboldali televíziós csatorna, a Republika online felületén nemrég egy olyan fotót publikáltak, amelyen az auschwitzi haláltábor jól ismert, hátborzongató feliratát az „Arbeit macht frei”-t (A munka szabaddá tesz) egy képszerkesztő program segítségével „Reparationen machen frei” (A jóvátétel szabaddá tesz) mondattá alakították. Sőt, egy másik lengyel lap egy „baloldali Hitlert” tett a címlapjára, amelyen a náci diktátor sapkáján vörös csillag, sarló és kalapács is megjelenik.

A követelés aktuálpolitikai része a kritikus kommentárok szerint, hogy Jarosław Kaczyński, a konzervatív Jog és Igazságosság párt elnöke és Szydło emlékezetpolitikai játszmával próbálnak ráerősíteni a lengyelek németellenességére, hogy visszavágjanak a lengyel jogállamisággal kapcsolatos EU-s vizsgálatokért és más uniós problémákért, például a kvótaügyért. Az eddigi tapasztalatok szerint igen nagy sikerrel. Kaczyński,a lengyel politikai élet egyik legmeghatározóbb alakja, a júliusi pártkongresszuson kijelentette, hogy Lengyelország soha nem mondott le a Németországgal szembeni anyagi igényeiről és kormányuk egy hatalmas történelmi ellentámadásra készül.

http://mno.hu/

A választások előtt álló Merkel első kézből elutasította a lengyelek követelését.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »