Dokumentumok arról, hogy miként készült az első szovjet atombomba

Dokumentumok arról, hogy miként készült az első szovjet atombomba

Miután 1945 augusztusában az USA letarolta Hirosimát és Nagasakit, a Szovjetuniónak gyorsan ki kellett fejlesztenie saját A-bombáját a paritás megtartása érdekében. A minősített dokumentumok bepillantást nyújtanak abba, hogy a bonyolult feladatot mindössze négy év múlva sikerült elérni.

Az első szovjet atombomba, az RDS-1. © Sputnik / Maksim Blinov

Az első szovjet első atombomba, az RDS-1 vagy a Pervaja Molnija (első villám) 1949. augusztus 29-én sikeresen tesztelésre került Kazahsztán Szovjet Köztársaságban, Szemipalatinszk városában található tartományban.

Az orosz nukleáris ügynökség, a Rosatom által kiadott dossziék a fenyegető fegyver fényképeit tartalmazták, miközben ez még csak folyamatban volt.

© Rosatom

Az ambiciózus projekt valódi versennyé vált az idő ellen a szovjet nukleáris tudósok számára, akiknek nemcsak meg kellett felelniük Sztálin kormányának szigorú határidejének, hanem abszolút titoktartás mellett is kellett elvégezni a munkát.

© Rosatom

Még az az orosz nukleáris ügynökség, a Rosatom által kiadott papírok között 1946 júniusától kezdődő első szovjet atombomba kifejlesztésének állami rendelete is mai szóval élve virtuális volt.

Hírdetés

A háromoldalas gépelt dokumentum utasította Pavel Zernov 11. sz. (CB-11) Építési Iroda igazgatóját, hogy készítsen „C típusú sugárhajtómotort (RDS)” két változatban, „nehéz üzemanyag (C-1) és könnyű üzemanyag (C-2) ” , a Szovjet Tudományos Akadémia 2. laboratóriumának felügyelete alatt.

© Rosatom

A gyakorlott szakember számára úgy tűnik, hogy a papírnak semmi köze nem volt a nukleáris fegyverhez, de a „C sugárhajtómű” elnevezés valójában az atombombát jelentette, nehéz fegyverrel (C-1) és könnyű üzemanyaggal (C-2) fegyvert képviselve, feltöltve első osztályú plutóniummal és fegyverminőségű uránnal.

A tudósokat, akiknek minden hónapban be kellett számolniuk a kormánynak a bomba építéséről, csak a nevük és a vezetéknevük első betűit említik a dokumentumban. Ezeket a leveleket kézzel tették be.

A 45 elrejtett dokumentum rávilágított a katonai nukleáris program különféle szakaszaira, amelyek valódi kincs lesz a kutatók számára, akik a szovjet időszakot vagy az atomipar történetét tanulmányozzák.

Ezen iratok között szerepelnek a mérési, fotó- és videoberendezéssel ellátott síkoknak a levegőbe történő elhelyezésének vázlatai is, hogy a lehető legtöbb információt összegyűjtsék az 1946-os RDS-1 tesztről.

© Rosatom

Címlap és forrás: © Rosatom

The post Dokumentumok arról, hogy miként készült az első szovjet atombomba appeared first on .


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »