Dokumentum: megszavazta a Jobbik Oroszország elítélését!

Nem tudja a Jobbik mit csinál a Bal(fasz)czó és a Kovács. A Jobbik megszavazta az Oroszországot elítélő mai Európai Parlamenti határozatot, támogatásáról biztosította az oroszellenes szankciókat! Egy tartózkodás önmagában nem lenne olyan hatalmas baj, ha nem tudnánk, hogy múlt héten még az ellenkezőjét hirdették. Most meg Szanyival együtt nekimennek Moszkvának! A Jobbik pártcsahos Kuruc.info cikkében súlyosan elmarasztalja az EP-t, amiért bántani meri Putyint, de arra már lusták voltak, hogy megnézzék, KGBéla és a külpolitikához fogyatékos Balczó milyen gombot nyomott. Teljesen mindegy, hogy egyébként mit gondolunk az ukrajnai válságról, egy a lényeg: elveket, következetességet, tisztességet keresni a Jobbik vezetőinek háza táján reménytelen vállalkozás.

Alább a mai, 2014 szeptember 18-i szavazás részletei. A Vote Watch oldalán ellenőrizhetőek az adatok.

A Moszkvát elítélő és Ukrajnát támogató állásfoglalást különben 76 százalékos többséggel fogadta el az EP (köztük a fideszesek, Szanyi kapitány és a Jobbik), mindössze 6 százalék voksolt ellene, a képviselők 18 százaléka tartókodott (köztük Morvai, Jávor és az LMP-s Meszerics).

Állásfoglalás formájában is nekiment Oroszországnak az EP

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strassburgban állásfoglalásban erősítette meg szolidaritását az ukrán néppel, és támogatásáról biztosította a kelet-ukrajnai válság olyan politikai rendezését, amely tiszteletben tartja az ország szuverenitását, területi integritását és függetlenségét.

Az EP – olvasható az elfogadott dokumentumban – támogatja Ukrajnát abban, hogy szabadon eldönthesse, milyen politikai és kereskedelmi szövetségeseket válasszon. Egyúttal kiáll amellett, hogy az ország valamennyi régiójában biztosítsák a kisebbségi jogok szigorú védelmét (kivéve persze a magyarok jogait – a szerk.).

Hírdetés

Az EP-határozat felszólítja Oroszországot, hogy “haladéktalanul vonja vissza az összes katonai erőt és eszközt Ukrajnából, tiltsa meg a harcosok és fegyverek Kelet-Ukrajnába való áramlását, és szüntesse be az Ukrajna területén tevékenykedő szeparatista erők mindennemű támogatását”.

Az Európai Parlament üdvözölte az unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás létrejöttét, és felszólította a tagországokat, hogy gyors ütemben ratifikálják azt.

Az “ukrán területen zajló, hadüzenet nélküli háború” kapcsán a képviselők aggodalmukat fejezték ki “a valós orosz szándékot illetően”, és felszólították a tagállamokat, hogy mondják fel az Oroszországgal tervezett energetikai megállapodásaikat, beleértve a Déli Áramlat vezeték megépítéséről szólót.

Az EP csütörtökön elfogadott határozata támogatásáról biztosította a donyecki és luhanszki körzet “vitatott területeinek” különleges jogállására vonatkozó, újonnan elfogadott ukrán törvényt és az ukrán parlamentben szeptember 16-án megszavazott amnesztiát.
A dokumentum támogatóan szólt az Oroszországra kirótt legújabb uniós szankciókról, indokolatlannak nevezve az orosz ellenlépéseket.

Felszólította egyben az Európai Uniót, hogy fontolja meg Oroszország kizárását a nukleáris együttműködésből és a bankok közötti nemzetközi átutalásokat intéző SWIFT rendszerből.

A képviselők üdvözölték a Mistral helikopter-hordozók oroszországi exportjának leállítására vonatkozó francia kormánydöntést, és felszólították a többi tagállamot, hogy járjanak el hasonlóan más, az uniós szankciók által nem érintett áruk, például fegyverek, valamint polgári és katonai célokra egyaránt felhasználható termékek esetében.

A határozatban a képviselők annak a véleményüknek adtak hangot, hogy növelni kellene az orosz embargó által érintett uniós gazdálkodók megsegítésére rendelkezésre álló 125 millió eurós forrást, és a támogatást több termékre ki kellene terjeszteni. A parlament emellett kérte az uniótól, hogy a túlkínálat kialakulásának elkerülése érdekében a gazdálkodókat a harmadik országbeli piacokon “promócióval” is segítse. Az ehhez szükséges pénzt a mezőgazdasági költségvetésen kívül kell előteremteni, hiszen a válság elsősorban és leginkább politikai természetű – utalt rá az EP állásfoglalása.

Vote Watch – MTI-Kuruc.info nyomán magyarhajnal.com


Forrás:magyarhajnal.com
Tovább a cikkre »