"Dögöljön meg a kormány!" – üzenik a csak azért is kinyitó olasz vendéglátósok Contééknek

"Dögöljön meg a kormány!" – üzenik a csak azért is kinyitó olasz vendéglátósok Contééknek

Dögöljön meg a kormány! Ezt a jókívánságot nem mi mondjuk, hanem az olasz éttermesek a Libero nevű olasz napilap 2021. január 15-ei címoldalán, akik „Io apro” vagyis „Én kinyitok” felkiáltással szerveztek mozgalmat, és a aznap, az tegnap 6 órára tervezték a nyitást Olaszország-szerte.

A mozgalomhoz mintegy ötvenezer vendéglátós, étterem- és bártulajdonos csatlakozott.

Ez azt jelenti, hogy a korlátozásokat és a jelenleg érvényben lévő szabályozást figyelmen kívül hagyva ma kinyitnak az olasz éttermek, és nemcsak elvitelre szolgáltatnak, hanem az érintett vendéglőkbe és kávézókba be is lehet ülni – természetesen a megfelelő óvintézkedések betartásával: a megszokotthoz képest a távolság kétszer akkora az asztalok között.

Az olasz vendéglősöknek mostanra fogyott el a türelmük,

ugyanis a három hónapja tartó bezárások miatt jelentős bevételtől estek el, már nem tudják eltartani családjukat, lehetetlen helyzetbe kerültek, ezért úgy döntöttek, mozgalmat szerveznek, és lesz, ami lesz, mától jöhet

 • a macchiato,
 • a ristretto,
 • a reggeli briós,
 • este pedig a Quattro stagioni pizza, a penne all’arrabbiata vagy a carne con insalata mista.
 •  

  Hírdetés

  ITALY: Restaurant owner: "We are all opening up" Crowd cheers.#IoApro #IOpen #WeOpen pic.twitter.com/TktJZ37Afw

  — Politikḗ (@city_affairs) January 15, 2021

   

  Ellenállási mozgalmukat figyelemfelhívásnak is szánják, és egybeesik a fogyasztók vágyával, akik már egyre nehezebben nélkülözik kedvenc reggeli kávéjukat, déli tésztájukat, de legfőképpen azt a néhány jó szót és szociális adok-kapokot, ami ezzel jár. Hiába az előző hullám tragikus tapasztalata,

  a világ egyik legszociálisabb és legösszejáróbb népe nem bírja tovább, hogy legfőbb élvezeteiről lemondjon.

  Ezek ugyanis nemcsak az életük, de személyiségük részei is. Dolce vita italiana.

  Én kinyitok és csatlakozom a mozgalomhoz – mondja Maurizio Porta, a torinói Blues Cafe tulajdonosa egy videóban –, mert a kormány támogatása sajnos nem elég, ennünk pedig kell. Nem lopok, csak dolgozni szeretnék, ahogy a képviselőház előtt a politikusok köré zsúfolódó újságírók is teszik. A vírus nem attól terjed, hogy most kinyitunk, hiszen három hónapja zárva vagyunk, és továbbra is jelen van. A szabályokat természetesen betartjuk, viszont enni szeretnénk a családommal, és a költségeinket is fizetni kell, például a pénztárgépét, aminek használatára az állam kötelez, és amit sajnos nem dolgozva nem tudok fizetni.

  A mozgalom résztvevői a lakosság pozitív hozzáállását remélik. Természetesen nem minden bár- és étteremtulajdonos csatlakozott az „Io apro”-hoz, az akció inverzére építő „Io non apro”, vagyis „Én nem nyitok ki" mozgalom tagjai azt mondják, ők inkább betartják a törvényeket. Attól tartanak, ha a vírus tovább terjed, vagy újabb gócok alakulnak ki a nyitás miatt, akkor a szektor végképp lehúzhatja a rolót.

  Az újranyitási mozgalmat Matteo Salvini korábbi miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga vezetője is támogatja.

  Az újranyitók természetesen tisztában vannak azzal, hogy a büntetést reszkírozzák: az egyik vendéglős szerint ez 280 euró, de ennek dacára a nyitás és a tiltakozás mellett kardoskodnak. Azok az éttermek, amelyek részt vesznek ebben, honlapjukon az #Io apro hashtaggel jelzik bátorságukat. A legtöbben Emilia Romagna, Marche, Lombardia és Toscana régióban csatlakoztak.

  Az Index egyik olaszországi informátora elmondta, úgy tudja, az eset miatt erősebb rendőri ellenőrzés várható, ugyanakkor a hatóságok nem hagyják a szabályok áthágását.

  (Index nyomán)

  Itthon sem mindenki lezárásmániás kampányt folytat a politkusi fizetéséből

  https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdurodora%2Fvideos%2F237143651190912%2F&width=480&show_text=false&height=270&appId


  Forrás:kuruc.info
  Tovább a cikkre »

  Hírek

  Legújabb hírek