Dobrevet le lehet győzni, de Orbán Viktor más kávéház

Dobrevet le lehet győzni, de Orbán Viktor más kávéház

Hoppá, ezt olvassák el!

Az ember fülig érő szájjal szemlélte azt a vitát, amelyet a Karácsony vezette városháza vívott a DK-val, a közgyűlés legerősebb frakciójával, miközben közösen csináltak hülyét a közgyűlés teljes testületéből.

Ahogy azt korábban megírtuk, az atlétikai vb megvétózásának szándékáról szóló elmebajnokságot anélkül rendezték meg a felek, hogy illetékességük lett volna a szerződés esetleges felmondására. A megállapodásban ugyanis nem szerepeltek aláíró félként.

Hát akkor mire ez a nagy szájtépés? – kérdezheti joggal az olvasó. Karácsony ezt a perdöntő helyzetet elintézte egy kézlegyintéssel, mondván, ez nem érdekes. Ennyit a liberális jogfelfogásról, a jogállam érdekek szerinti működtetéséről, ettől azonban még egymásnak feszültek az álláspontok. S a dolog politikai pikantériája, hogy Karácsony legyőzte a legerősebb frakcióval rendelkező Demokratikus Koalíciót.

A főpolgármester ugyanis puhított eredeti vétóbejelentésén, és ahhoz kötötte az atlétikai vb megrendezését, hogy ne legyen Fudan Egyetem. A DK keményebb álláspontot képviselt, feltétel nélkül neki akart menni a szerződésnek. Annak, ugye, amelyben a főváros nem szerződő fél. Tipikus liberálbolsi megoldás, akkor is legyen úgy, ahogy én akarom, ha nincs hozzá semmi közöm. Ehhez azonban a közgyűlés más baloldali tagjainak nagyon nem fűlt a foguk. Féltették azokat az értékeket, amelyeket a kormánytól kapnak az atlétikai vb fejében. Például az Egészséges Budapest Program 50 milliárdját.

„Ez a hercehurca, ez a cicaharc, ez valójában gyengíti az esélyeinket jövőre. Én értem, hogy előválasztás van, értem, hogy van egy egészséges politikai verseny, de ne használjuk a közgyűlést erre, ugyanúgy egyeztessünk mindenről, mint ahogy eddig is tettük, ez a bölcs és ez az egészséges együttműködés alapja” – mondta önkritikusan Soproni Tamás momentumos polgármester.

Summa summarum, a baloldal leszavazta a Gy. Németh Erzsébet által előterjesztett DK-s álláspontot, vagyis Gyurcsány Ferenc feszültséggerjesztő szándékai csúfos vereséget szenvedtek.

Hírdetés

A miniszterelnök-jelölti előválasztás érdekei felülírták a baloldal vezetőjének politikai érdekeit. Látható, hogy Karácsony Gergely mindenáron meg akarja mutatni, hogy képes legyőzni Dobrev Klárát, s ezért a kampánytémaként bedobott atlétikai vb vétója ügyében is hajlandó volt puhítani álláspontján. Természetesen nem a budapestiek, hanem saját maga érdekében, noha véletlenül ez esetben a kettő egybeesett. Nem mintha ez bármit változtatott volna az alaphelyzeten, a főváros jogi inkompetenciáján, de ez számukra eredetileg sem volt fontos. Csak az, hogy minél többen beszéljenek a dologról, hogy minél nagyobb legyen a botrány politikai hozadéka Karácsony számára. Sajnálatos, hogy a demokrácia jegyében ehhez biodíszletként felhasználták a Fővárosi Közgyűlést, ahol olyan ügyekről lehetett volna vitázni, amelyekben illetékessége is lett volna a testületnek. Például a pesti koszról és mocsokról, az iskolakezdéssel még elviselhetetlenebbé váló dugókról, a hajléktalanok tolakodó fővárosi jelenlétéről vagy a koldusmaffia közbiztonságot gyengítő közterületi zaklatásairól.

Persze könnyen lehet, hogy a Fudan Egyetem területéért való Karácsony-féle ádáz küzdelem valami egészen más, a Diákvároshoz egyáltalán nem kötődő elképzelésekhez kapcsolódik. Palkovics László miniszter ugyanis azt mondta, hogy miután nem szavazták meg a vétót, amit előző nap még nagy hangon Karácsony is követelt, „a főpolgármester úrnak már nem is a Diákváros a fontos talán, hanem a telek. És luxusjachtkikötőket és luxusapartmanokat vizionál”.

A főpolgármester persze kapásból lehazugozta a minisztert. Ezzel azonban nincs szerencséje, mert a közvélemény nagyon is szótartó embernek ismeri Palkovics Lászlót, míg Karácsony Gergelyt rossz főpolgármesternek és kis hazudósnak gondolja.

Valójában amit hivatalba lépése óta látunk, az az igazi miniszterelnök-jelölti kampánya. Naponta bénázó, nyelveket nem beszélő, népszerűségéből csak veszteni képes politikussal szembesül naponta a választó. Lehet, hogy ezzel Dobrevet le lehet győzni, Orbán Viktor azonban más kávéház.

Horváth K. József – www.888.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »