Dobrev Klára: lesz európai minimálbér

Dobrev Klára: lesz európai minimálbér

A Demokratikus Kolaíció EP-képviselője közölte: arra kérte az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul dolgozza ki azt a módszertant, amellyel minden egyes uniós országban meg lehet állapítani, hogy mekkora a tisztességes megélhetéshez szükséges minimálbér. A Fidesz elutasította a jelentést.

Kétharmados többséggel fogadta el az Európai Parlament a Dobrev Klára által kidolgozott foglalkoztatási és szociálpolitikai iránymutatásokat. Az EP alelnöke közölte, az ajánlásokból hamarosan minden tagország számára kötelező jogszabályok lehetnek:

„Az első és talán legfontosabb: lesz európai minimálbér

– hangsúlyozta a Demokratikus Koalíció képviselője. – A mostani jogszabályi ajánlásban is azt kértem a Bizottságtól, hogy haladéktalanul dolgozzák ki azt a módszertant, amellyel meg lehet állapítani minden egyes tagországban, hogy mekkora az a minimálbér, ami a tisztességes megélhetéshez szükséges. Fel kell számolni a dolgozók kizsákmányolását, nem megengedhető, hogy emberek tisztességesen dolgoznak, és nem keresnek annyit, hogy saját magukat és családjukat el tudják tartani.”

Dobrev Klára hozzátette: a másik probléma, amivel a jelentés foglalkozik, az az egészségügy helyzete, sürgetve az európai egészségügyi unió létrehozását. Olyan minimumszabályokat garantálva, hogy

egy magyar ember ne kaphasson rosszabb egészségügyi ellátást, mint például egy holland.

Hírdetés

Elfogadhatatlannak nevezték, és

a Fidesz EP-képviselői el is utasították Dobrev Klára javaslatát.

Kósa Ádám szerint felelős politikus nem készít úgy jelentést az eurózóna helyzetéről, hogy hazája nem tagja ennek a csoportnak, ahogy azt sem szavazza meg, hogy az unió tagállami hatásköröket vonjon el, márpedig a minimálbér megállapítása ilyen ügy.

Kósa Ádám jelezte: elutasítják a jelentés azon felvetését is, amely a progresszív adózás bevezetéséről szól. Ezt azzal indokolta, hogy ez a Magyarországon bevált egykulcsos rendszer helyett olyan szisztémát hozna be, amelyben

„azok az emberek nem fognak adót fizetni, akik egyébként megtehetnék”.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »