Dobrev Klára bemutatta a főpolgármester-jelöltjét: Kálmán Olgát

Olyan főpolgármester-jelöltet szeretnék a budapestiek figyelmébe ajánlani megalkuvás és kökeményen küzd Orbán rendszerével és Tarlóssal szemben – mondta csütörtök rendkívüli sajtótájékoztatóján Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője. Majd bemutatta, kit ajánl Budapest élére: Kálmán Olga tévés műsorvezetőt.

Dobrev azt mondta róla: „nem megosztja, hanem egyesíti a szavazókat, nem párttag, nem is volt pártnak tagja soha, biztató jövőt jelenthet, akire rászavaznának, Budapest levegője szabadabb lesz. Olyan főpolgármester-jelöltet, aki küzdeni fog, hogy szabadon sétálhassunk a városban, fel fog lépni mindenfajta mutyival szemben, vigyázni fog a budapestiek pénzére.”

Kálmán Olga azt mondta: azért Dobrev Klára mutatta be, mert nagy szerepe van, hogy vállalta, és egyetért azzal, hogy több nő kell a politikába.

A héten kezdődött el a budapesti ellenzéki előválasztás aláírásgyűjtése, a jelölteknek 2000 aláírást kell bemutatniuk az induláshoz. Karácsony Gergely zuglói polgármester, az MSZP-Párbeszéd jelöltje már hónapok óta nyilvánvalóvá tette, hogy mindenképp szeretne előválasztást, és ő be is nevez rá. Korábban úgy nézett ki, hogy az LMP és a Jobbik által támogatott Puzsér Róberttel kell megküzdenie.

Hírdetés

Aztán az EP-választás teljesen átrajzolta az ellenzéki erőviszonyokat, így felborította a menetrendet. Budapesten a DK lett a második közel 20%-os eredménnyel, míg a Momentum 17 százalékkal harmadik lett. Az ellenzéki háziversenyt tekintve a DK 13, míg a Momentum 10 kerületben lett második a Fidesz-KDNP mögött.

A választáson az MSZP-Párbeszéd meggyengült, az LMP és a Jobbik pedig szinte el is tűnt Budapestről. Ettől függetlenül Karácsony előválasztásos indulása nem volt kérdés, sőt, Gyurcsány Ferenc az EP-választás után azt mondta, a DK továbbra is támogatja. Puzsér Róbert viszont bejelentette, hogy kiszáll az előválasztásból, mert nem teljesültek a feltételei, például a kerületi polgármesterjelölteket illetően. Az LMP erre megvonta a támogatást tőle, így a Jobbikal kötött megállapodás is megszűnt.

A Momentum pár nappal ezelőtt úgy döntött, saját jelölttel indul a fővárosban. Fekete-Győr András elnök hétfőn be is mutatta a jelöltet: Kerpel-Fronius Gábort, aki a XIII. kerületi Momentum elnöke, és a párt EP-listáján is szerepelt. Kerpel-Fronius az Indexnek azt mondta, hogy „a Fidesz-árvákkal” is szeretne szövetséget kötni arra, hogy „újraalkossuk, normalizáljuk Budapestet.”

index


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »