Dobrev és Járóka – a bolsi meg a cigány – ők lettek az EP „magyar” alelnökei

Dobrev Klára és Járóka Lívia az első körben megkapta a szükséges többséget szerda délután, így két és fél évig az EP alelnökei lesznek, írja az Index.

Dobrev Klárát, a szociáldemokrata frakció jelöltjét és Járóka Líviát, az európai néppárti frakció jelöltjét is megszavazta alelnöknek az Európai Parlament szerda délután. Dobrev Klára a hetedik legtöbb szavazatot (402), Járóka Lívia a tizedik legtöbb szavazatot (349) kapta a 17 jelölt közül.

Tíz éve folyamatosan van magyar alelnöke az EP-nek Egy évtizede mindig van magyar alelnöke az Európai Parlamentnek. Az első Schmitt Pál volt, 2009 és 2010 között. Amikor köztársasági elnökké választották, lemondott az európai parlamenti mandátumáról és az EP-alelnökségről is.

Hírdetés

Tőkés László vette át a helyét, aki akkor még a romániai választásról jutott be az EP-be. Tőkés után Surján László KDNP-s politikus volt a magyar EP-alelnök, 2012-től 2014-ig.

Őt a fideszes Pelczné Gáll Ildikó követte, akit 2017-ig kétszer is megválasztottak alelnöknek. 2017-ben az Európai Számvevőszék magyar tagja lett, és távozott a parlamentből.

Járóka Lívia vette át a parlamenti tisztségét, és az idén májusi választásig be is töltötte azt. Most először történt meg, hogy egyszerre két magyarországi alelnöke is lesz az Európai Parlamentnek, és először került ki „magyar” alelnök a szociáldemokrata frakcióból.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »