DobóFeszt Szerednyén

DobóFeszt Szerednyén

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet az elmúlt vasárnap immáron hetedik alkalommal szervezett DobóFesztet, melynek az egri vár neves védőjének szülőhelye, Szerednye adott otthont.

Az ünnepség Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének híres részletének, Dobó Istvánnak az egri vitézekhez intézett lelkesítő beszédének Doktor Benjámin és Kárpinec Krisztián tolmácsolásával vette kezdetét. Majd Orosz Ildikó, a PCS elnöke, megyei képviselő a Rákóczi Főiskola elnöke elevenítette fel Dobó korának történelmi pillanatait, kiemelve, hogy az egri vár török elleni megvédésének köszönhetjük, hogy ez a terület megőrizhette kereszténységét.

Kórós Attila, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja a történelmi és hagyományőrző rendezvények fontosságát hangsúlyozta. Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora a magyar irodalom egyik klasszikus regényét, Gárdonyi Géza Egri csillagok c. művét nyújtotta át a helyi közösségnek. Roman Vaszilindra, Szerednye alpolgármestere a hasonló fesztiválok fontosságát emelte ki köszöntőjében, amelyek érzékeltetik: hagyományaink és történelmünk összekötnek bennünket.

Hírdetés

A megnyitót követően színes kulturális program vette kezdetét. Felléptek itt a P. Frangepán Katalin Oktatási Intézmény növendékei, az Ung-vidéki Csipkés együttes, a Rumenok vokálegyüttes és Haklirka táncegyüttes, a munkácsi Rusznaki ruszin népzenei együttes. Közben a kézműves sátrakban különböző kézműves foglalkozása volt lehetőség. És persze finomabbnál finomabb étel- és italkülönlegességek is várták a résztvevőket.

A rendezvény az Egri Csillagok című film – ukrán nyelvű felirattal – szabadtéri vetítésével zárult.  

-kósa-


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »