Döbbenetes: így fest műholdképen a magyarországi aszály

Döbbenetes: így fest műholdképen a magyarországi aszály

Ha nem is kifejezetten a Holdról, de már az űrből is látszik, milyen szélsőséges aszályhelyzet lett úrrá Magyarországon, s erről az Időkép közösségi oldalán látható egy tragikus, ám szemléletes műholdkép.

Az összehasonlítást lehetővé tevő két fotó az idei és a tavaly augusztusi állapotokat tükrözi. Sajnos a különbség kétségkívül látványos:

S ahogy az szembeötlően kirajzolódik,

az egykor zömében zöld területekkel borított hazai táj helyett most egy alaposan kisárgult ország képe tárul elénk.

Hírdetés

Jól ismert, a rendkívüli csapadékhiány immár olyan méreteket öltött hazánkban, hogy 1901 óta idén a legszárazabb hét hónapot tudhatjuk magunk mögött, ez pedig súlyos következménnyel járt elsősorban a mezőgazdaságban. Emellett a ország 12 vízügyi igazgatóságából tíz területén léptettek érvénybe vízhiány elleni készültséget. Ugyanakkor a folyóink és tavaink vízszintje is óriási csökkenésnek indult országszerte. 

Pár hete pedig a katasztrofális aszály jelentette problémára válaszul veszélyhelyzeti operatív törzset hozott létre a kormány.

A meteorológusok ráadásul már arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás hatására ezentúl egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat.

A klímaválság nyomán egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat. Ez azt jelenti, hogy a világ népességének 93-95 százaléka a jelenlegi száraz és forró események számának több mint kétszeresét fogja tapasztalni az évszázad végére – figyelmeztet Kis Anna meteorológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa…


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »