Döbbenetes hír a fejlődő világból

Döbbenetes hír a fejlődő világból

 

Nem ismerte el a vereségét az egyik diktátor.

Szombat reggeli másnaposságra egy üdítő unikum Afrikából, ahol egy diktátor azért nem ismeri el a vereségét, mert szerinte szabálytalanságok voltak a választáson.

Mégsem ismeri el választási vereségét Gambia elnöke: péntek esti tévébeszédében közölte, hogy szabálytalanságok derültek ki az egy héttel ezelőtti választásról, és ezért határozottan elutasítja annak végeredményét.

Yahya Jammeh, aki 22 éven át irányította vasmarokkal az alig kétmilliós lélekszámú afrikai országot, múlt héten csütörtökön maradt alul Adama Barrow üzletemberrel szemben az elnökválasztáson. Alieu Momarr Njie, a független választási bizottság vezetője rá egy napra Banjulban bejelentette: az elnök elismeri vereségét.

    

„Igazán kivételes, hogy valaki, aki ilyen hosszú ideig irányította az országot, elfogadja a vereséget” – jegyezte meg Njie.

Hírdetés

    

Jammeh ráadásul már bele is egyezett, hogy januárban átadja a hatalmat Barrow-nak, péntekre azonban a leghatározottabban meggondolta magát, és elfogadhatatlannak mondta a „választási szabálytalanságokat”.

    

Az elnök vereségét egyébként örömtáncra perdülve, és a szabadság szót skandálva fogadta a lakosság jó része. Jammeh ugyanis a demokrácia leplezetlen lábbal tiprásával irányítja a nyugat-afrikai országot, amelyet nemrég iszlám köztársasággá nyilvánított. A voksolás félelemmel teli légkörben zajlott, mert a kampányidőszakban több mint 90 ellenzéki aktivistát önkényesen őrizetbe vettek és megkínoztak, 30-at közülük pedig háromévi börtönbüntetésre ítéltek. Két ellenzéki meg is halt. A hatóságok az elnökválasztás idejére felfüggesztették az internet- és a telefonhálózat működését (ez gyűrűzött valószínűleg be hozzánk is.

    

Gambia a legkisebb ország az afrikai földrészen.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »