Döbbenetes a német prémiummárka tervezői által megálmodott modell X-arca

Döbbenetes a német prémiummárka tervezői által megálmodott modell X-arca

Közvetlen vetélytársainál tágasabb utastérrel és széria lágy-hibrid hajtással jön a márka csúcskategóriás szabadidőkupéja, a Q8-as.

A kínai Sencsen városában rendezték az Audi Brand Summitot, ahol a márka fejlesztései mellett a nagy méretű szabadidő-autó végleges változatát is megmutatták a világnak. Nem véletlen a leleplezés helyszíne: a kínai kultúrában szerencseszám a 8-as, így a Q8-as is sikerre van ítélve, főleg, hogy az első sajtófotókon látható rendszámon rögtön három darab 8-ast helyeztek el. Ha ez nem lenne elég, a hűtőrács is nyolcszögletű, de nem ettől számít különlegesnek, hanem hogy a csillogó króm mellett vastag szürke keretet is kap, amely kiemeli az orr síkjából. A csíkszerű fényszórók alá is műanyag betétek kerülnek, így lesz teljes az Audi formatervezői által megálmodott X-arc. Ez valóban egyedivé teszi a megjelenést, még véletlenül sem lehet a technikán osztozó Q7-essel összekeverni az újdonságot.

Izmosan domborodnak a sárvédők, plasztikusan megformálták az oldalajtókat, a sort pedig a fekete betéttel kiegészített hátsó lámpa zárja. Az oldalablak hátranyúlik, de mivel mégiscsak kupéról van szó, kifejezetten vastag lett az előredöntött hátsó oszlop. Nem annyira dobozszerű a befejezés, mint a Q7-esnél, ami miatt még opcióként sincs harmadik üléssor.

Hírdetés

Természetesen alapáron adják a hátsó ajtó elektromos mozgatását, felár ellenében pedig a szintén gombnyomásra emelhető raktérpadló is elérhető lesz; légrugózás esetén a raktér oldalfalán elhelyezett kapcsolóval lehet majd süllyeszteni a karosszériát a bepakolás megkönnyítésére.

A legújabb Audi nagyautóknak megfelelően itt is csupa képernyő a műszerfal. Leginkább az A8-aséra hasonlít az utas előtti rész kialakítása, bár a Q8-asnál a szélvédő tövében végigfutó légbeömlőt találunk, nem szükség szerint előbukkanó szellőzőnyílásokat. A karosszéria 4,99 méter hosszú, 2 méter széles, 1,71 méter magas, a tengelytáv csaknem 3 méter, szóval helyszűkére nem lehet majd panaszkodni. Közvetlen vetélytársainál – a BMW X6 és a Mercedes GLE Coupé modelleknél – minden tekintetben tágasabb utasteret kínál. Extraként kérhető olyan három részre osztott hátsó ülés is a Q8-ashoz, amely hosszirányban állítható.

Mivel alapesetben is több mint 2,1 tonnás, magas építésű járművel van dolgunk, a sportos vezetési élmény elérése érdekében mindent bevet az Audi, amit csak az MLB Evo építőkészlet nyújthat. A légrugózásnál például 164–254 milliméter között állítható a hasmagasság; az utóbbi érték az extrém magasság, amikor csak lépésben haladhat az autó. Ha mégis nagy tempóval szeretne száguldani valaki, dinamikus összkerékkormányzásra számíthat. Az 5 fokkal elforduló hátsó kerekek mellett az első kerekeknél változó áttételt használnak. Alapfelszerelésként kapja a 48 voltos lágy-hibrid hajtást az autó, ami fokozott, 12 kilowattos energia-visszatermelést és a motort már 22 kilométer per órás tempónál „lelövő” motorleállítót jelent. A Pozsonyban gyártott Audi Q8-as kezdetben – vagyis ősszel – csak egy motorral, az 50 TDI jelzésű, 3 literes, V6-os dízellel lesz megvásárolható. A 286 lóerős és 600 newtonméteres teljesítmény 6,3 másodperces 0–100 kilométer per órás gyorsulásra elég. 2019 elején a 45 TDI jelzésű, 231 lóerős dízellel és az 55 TFSI, 340 lóerős V6-os biturbó benzinessel bővül majd a választék, s ekkor lesz elérhető a garage pilot, azaz a távirányítós parkolás funkció is.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »