Döbbenet: még mindig nem sikerült megfékezni a kanadai giga-erdőtüzet

Mintegy ezer további tűzoltó  csatlakozik az Egyesült Államokból, Dél-Afrikából és Kanada más térségeiből a héten az albertai Fort McMurrayben és térségében tomboló súlyos erdőtűz  elleni harchoz – jelentették be kedden kanadai tisztségviselők. A pélcátlan erejű tűzvész több mint két hete tombol.

A hatóságok szerint az erdőtűz északkeleti irányba távolodik az észak-albertai településektől és a kanadai olajmezőktől. Emellett a hidegebb időjárás segítette az oltási munkálatokat – tette hozzá.

Az erdőtűz nagyjából

5230 négyzetkilométerre terjedt ki,

ebből 25 négyzetkilométer már az Albertával szomszédos Saskatchewan tartományban fekszik. Az előbbi számadat tartalmazza a már leégett és a jelenleg is égő területeket is.

A kanadai olajmezőkön dolgozó munkások korábban evakuált táborait jelenleg a hatóságok ellenőrzik, lehetséges-e újranyitásuk, míg a térségben működő olajvállalatok vizsgálják, mikor tudják ismét elindítani a kitermelést.

Tisztségviselők szerint a tűzvészben Fort McMurray 2432 épülete megsemmisült, 530 megrongálódott, de 25 ezret sikerült megmenteni. Több mint 94 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Amennyiben a feltételek biztonságosnak ígérkeznek a lakosok június 1-jével fokozatosan visszatérhetnek.

Korábbi értesülések szerint a kiterjedt erdőtűz eloltásán 1714 tűzoltó dolgozik 123 helikopterrel, 26 tűzoltó repülőgéppel és 226 munkagéppel.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »