Döbbenet és szomorkodás uralta Az ébredő Erő premierjét

Döbbenet és szomorkodás uralta Az ébredő Erő premierjét

Üdvrivalgás fogadta a Star Wars VII. részét péntek nulla óra egy perckor a magyar mozikban. J.J. Abrams filmjének fordulatai mindenkit megdöbbentettek, végül sokan kissé szomorúan, de reménnyel a szívükben indultak haza hajnalban. Riportunk spoilermentes!

Jar Jar Binks – természetesen róla beszélgettek leginkább („Csak hozzá hasonló ne legyen!”) Az ébredő Erő csütörtök délelőtti sajtóvetítésének nézői, akik között elvétve azért filozofálgattak is a filmesztéták a Csillagok háborúja teológiai-eszmetörténeti vonatkozásairól. Aztán elsötétült a terem, megjelent az új film főcíme, majd taps és ujjongás hallatszott. Ugyanez megismétlődött a későbbiekben is, végül mindenki elégedetten hagyhatta el a termet. Ahogy a csütörtök délutáni-esti kritikák címeit olvasgattam, szinte mindenki elégedett volt a legújabb Csillagok háborúja-filmmel – ahogy Nyugaton is –, csupán néhányan merészkedtek odáig, hogy a címben is rosszat írjanak a J.J. Abrams rendezte alkotásról.

Persze egy filmről nem (csak) a kritikusok alkotnak sommás véleményt, hanem a jegyet váltó mozinézők is. Az elővétel során összedőlő online jegyvásárlási rendszer ellenére dugig teltek a különböző plázák mozijainak premiervetítései, még úgy is, hogy a legnagyobb magyar mozilánc, a Cinema City is közölte: nem engednek be maszkos-műanyagfegyveres rajongókat a vetítésekre. Az MNO a Duna Plázába látogatott el, fotósunk pedig az Arénába, hogy megnézze: milyen egy ekkora felhajtás övezte film magyarországi premierje?

http://mno.hu/

Jelmezeshiány és családalapító

„Nem tudtam” – válaszolt az óriási sorban általunk megszólított Ármin az MNO azon kérdésére, hogy tudta-e: nem lehet fénykardot hozni Az ébredő Erő premierjére. „Voltam tíz évvel ezelőtt A Sithek bosszúja bemutatóján. Akkor mindenki be volt öltözve, nagy rendezvény volt kiállítással, vásárral” – folytatta, majd kijelentette:

„Nem számítottam arra, hogy senki sem fog beöltözni.”

Ármin elmondta: lehet, hogy a kabátja alá rejti fénykardját. Az új résztől sokat várt, J.J. Abrams szerinte nagyon jó sci-fi rendező. „Jobb lesz, mint az első három rész, azok nekem nagyon nem tetszettek” – jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy szerinte hol van Luke Skywalker – aki a plakátról és a trailerből is hiányzott – azt válaszolta: ha ő lenne a rendező, csak a végén jelenítené meg és a következő részre tartogatná.

Kylo Ren Az ébredő Erőben Fotó: Giphy

Dorka nagy rajongója a Star Wars-filmeknek, az MNO kérdésére azt mondta: izgatott, de nincsenek nagy elvárásai.

„Kicsit tartok tőle, hogy túl lett hype-olva és nem lesz jó”

Hírdetés

– tette hozzá. Barátnője, Dóri azt mondta, ő is szereti a Csillagok háborúját, de ő csak a baráti társaságuk miatt jött el a premierre. Dorkának R2-D2 a kedvenc karaktere, míg Dóritól meglepő választ kaptunk: Jar Jar Binks, mert olyan vicces. Luke sorsára náluk is rákérdeztünk, egyikük azt válaszolta, hogy valószínűleg elvonult remetének és kiképezte magát, másikuk pedig azt valószínűsítette, hogy Skywalker családot alapított és megállapodott.

Ráncfelvarrott Új remény

Végül mindenki magához vette a kötelező popcorn és kólaadagot, sokan a csak erre az alkalomra kiadott Star Wars-os pohárkából szürcsölgették utóbbit. A terem fokozatosan telt meg, a Duna Plázában viszont sokan nem jutottak be a 0:01 perckor kezdődő premierre, így a Cinema City 0:02-kor, 0:20-kor és 0:40-kor is vetítette a filmet itt. Az Arénában még hajnali háromkor kezdődött előadás is akadt. A főcímet itt is tapsvihar követte, BB-8 már az első képkockákon szívünkbe zárta magát.

A film maga természetesen nem tökéletes, de a lehetőségekhez képest – kötődni kell a klasszikus trilógiához, de jobbat kell alkotni az előzményfilmeknél – pompásan sikerült. Folyamatos visszautalásokat kapunk a klasszikus trilógia egy-egy kultikus helyszínére, történésére, szereplőjére vagy eszközére, de az sem igaz, hogy J.J. Abramsék teljesen hátat fordítottak volna az új trilógiának: legalább két ponton érezhető erős áthallás a Baljós árnyakkal és A klónok támadásával.

A történet nagyrészt az Új remény ráncfelvarrott változata, ám sokkal több benne a fordulat, a humor és akad okunk némi szomorkodásra is. Persze a fény ismét győzedelmeskedik, és marad reményünk a későbbi küzdelmekre is. Az új karakterek egytől egyig remekek: Poe Dameron az új trilógia vagány és vicces pilótája, megismerjük a dezertőr Finn történetét, a pompás gonosz Kylo Ren hátteréről is egész komoly képet alkothatunk Az ébredő Erőből. Egyvalaki azonban kilóg a sorból: Rey, akinek a sztorijáról szinte semmi nem derül ki – lesz min agyalni 2017-ig, amikor érkezik a nyolcadik epizód.

Rey és BB-8 Az ébredő Erőben Fotó: Giphy

Izgalom, dráma, sokk

A vetítés végén is hatalmas tapsot kapott a film, amelyről egy kisfiút is kérdeztünk. A srác annyira megszeppent, hogy a keresztnevét elfelejtette mondani, de nagyon tetszett neki a film – ez volt szerinte a legjobb –, és Kylo Ren volt a kedvence. BB-8-ről azt mondta, olyan, mintha R2-D2 fia lenne. „Nem tudom, ezért izgulok a legjobban” – mondta arra a kérdésünkre, szerinte mi fog történni a nyolcadik epizódban. A kissrácnak mázlija van, ugyanis szabadnapot kapott péntekre az iskolában, így aggodalom nélkül élvezhette a filmet.

Nikinek az egyik szeme sírt, a másik nevetett a filmet követően. Elmondása szerint

„Jó, hogy beleraktak drámát, mert ez mindenképpen hozzáadott a sztorihoz, csak hát szomorú.”

Hozzátette: igyekezett függetleníteni magát a felhajtástól, keveset olvasott az új filmről, így nem ült be nagy elvárásokkal a filmre, végül pedig nem csalódott, sőt.

Finn, Csubakka és Han Solo az Első Rend rohamosztagosainak fogságában Az ébredő Erőben Fotó: David James / Lucasfilm Ltd.

Miklósnak is Az ébredő Erő lett a kedvenc Star Wars-filmje. Azon kevés nézők közé tartozik, akik szeretik az előzménytrilógiát – mondta, hozzátéve, hogy a hetedik epizód a régi filmeket is beleszőve új irányt mutatott. Szerinte BB-8 menőbb, mint R2-D2, mert a legtöbb poén hozzá köthető. Miklós elmondta azt is, hogy végig komoly feszültséget lehetett érezni a filmben, így sejthető volt, „hogy valami lesz majd a végén”. Szavait így zárta:

„Nagyon sokkoló volt, főleg a vége.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »