Disznóölés a suliban Tapolcán – a libsi szülők és gyerekeik iszonyú hisztit csaptak

Hétfőn tanítási időben rendeztek disznóvágást az egyik tapolcai általános iskola udvarán – olvasható a hvg.hu cikkében. A lapot egy biztosan nem liberális férfi kereste meg, aki elmondta, alsós gyerekeknek kellett végignézni a disznó darabolását, az egyik másodikos sírva mesélte, hogyan dőlt a leölt állatból a vér. Hogyan történhetett ez meg szervezetten, egy iskolában, az igazgató és tanárok közreműködésével?

Az iskola igazgatója szerint a „megbízható helyről származó” disznót már a vásárlás helyszínén leölték és kivéreztették, vagyis az iskola udvarán nem disznóölés zajlott, nem helytálló annak nevezni.

Bajner Imre igazgató szerint nem volt kötelező a diákoknak a darabolást végignézni, azt önkéntesen, tanári-tanítói felügyelettel lehetett megtekinteni. Bajner szerint más iskolákban is volt ilyen már, és pozitívan fogadták a disznóvágást, az interneten több ilyen beszámolót találni.

Elsősorban a környezetismerethez, a technika és életvitel, valamint biológia foglalkozásokhoz kapcsolódott a munkafolyamatok bemutatása, hiszen vidéki gyerekekről van szó, jelentős részük látott már hasonlót. A közreműködő pedagógusok tájékoztatást adtak a tevékenység néprajzi, biológiai, technikai, egészségügyi hátteréről – magyarázta az igazgató a lapnak, és hozzátette, így a gyakorlatban egészíthették ki a tanulók az órákon megszerzett ismereteket.

Hírdetés

A hvg.hu úgy értesült, a leölt disznóból készült ételeket a tanári kar fogyasztotta el, az igazgató ezt megerősítette, de hozzátette, a tanárok közösen dobták össze az állat árát, közösen készítették el belőle az ételeket, és eleve a tanári kar karácsonyi vacsorájára szánták.

A szülői szervezet elnöke sem látott kivetnivalót a disznóölésben, szerinte az az udvar egy félreeső részén zajlott, és csak az ment oda, aki akart. Az ő lánya például otthagyta egy idő után a disznóölést.

Nahalka István oktatáskutató szerint nem ártott volna a fokozatosság elvét betartani, de úgy látja, városi iskolában nem szerencsés az ilyet bemutatni, főleg alsósoknak, mert nekik még nincs mihez viszonyítania a látottakat.

Hozzátette, lehet, hogy egy részük már látott disznóölést, de akadhattak olyanok is szép számmal, akik még nem, és nekik ez új dolog volt és sokként érte őket.

hvg.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »