Diplomát hazudni meg “elintézni”

Részben magam is elkövettem ezt, bár nem olyan durva és direkt módon, mint Bangóné.

Hogyan is? Önéletrajzomban szerepeltetem az összes iskolámat, azt is amit nem végeztem el, csak jártam oda bizonyos ideig. Ezzel azt a látszatot keltve a felületes olvasóban, mintha lenne onnan diplomám. A nem-felületes olvasó persze rájön, hiszen pl. az “ELTE BTK pszichológia szak 1986-1987” bejegyzésből világos, hogy nincs pszichológus végzettségem, hiszen nyilván nem szerezhettem 1 év alatt egy 6-éves képzéshez kötött diplomát.

Ildikó nem értette meg az alapokat az önéletrajzológiából. Az önéletrajz mindig kreatív műfaj, sose tiszta dokumentalisztika. Sokkal inkább “animált dokumentalisztika”, lásd még: “valós események alapján készült”. Azaz érdemes csúsztatni, kiszínezni, hozzátenni felesleges részeket, de teljesen fantáziálni nem szabad, mert az már egy másik műfaj.

Én komolyan azt hittem, Ildikó tényleg járt az illető főiskolára, csak nem végezte el (lásd én és a pszichológia szakma), majd lassan összecsúszott a valóság a vágyakkal, s a megálmodott diploma tény lett a mesék birodalmában. Azóta kiderült: még csak nem is járt oda Ildikó. Nos, ennek neve hülyeség.

Hírdetés

Ez a nő 8 éve parlamenti képviselő. Komolyan nem tudott volna beiratkozni azóta levelezőn valahová és végezni ott? Aztán meglett volna a papír, átírta volna az önéletrajzát. Most patyolattiszta lenne. De hogy abban hinni, hogy egy totálisan kamu adatot nyilvánosan közétesz, majd abban reménykedni, senki se fog soha utána nézni? Ez dupla hülyeség.

A diplomavétel jó kapcsolatokkal vagy pénzzel meg ősi műfaj. Nekem egyszer volt egy politikus csoporttársam, aki kínosan ügyelt, nehogy bárki megvádolhassa ezzel. Mindig akkor ment pl. vizsgázni, amikor a normál diákok is, én is sokszor láttam vizsgázni. Nekem sose volt szimpatikus: egyrészt a beszédstílusa, másrészt a külseje miatt, de egy biztos: tényleg diák volt. A ballib médiák szerint egy ostoba korrupt liba, de úgy tűnik, mégis sokkal több esze van, mint Ildikónak. A neve egyébként Selmeczi Gabriella.

A tanulság: ha kitalált végzettséget akarunk, olyan intézményt hazudjunk, mely nem leellenőrizhető. Ha pl. valamikor olyan vágyam akadna, hogy kitaláljak magamnak egy plusz kamuvégzettséget, akkor mondjuk azt mondanám, az irbidi Jarmuk Egyetemen diplomáztam 1990-ben. A szakon még gondolkodnom kell: egyelőre vacilálok a nemzetközi gazdasági kapcsolatok és a régészet között. Az átlagember azt se tudja, melyik országban van Irbid, annak esélye pedig, hogy valaki utána tud nézni jártam-e oda valaha a lottóötes esélyéhez áll közel.

Ildikó meg annyira hülye, hogy képes volt alig 2 napja még a Völner-Schadl ügyről posztolni, melynek kulcsmomentuma többek között diplomák “intézése”. Ez kb. olyan, mintha én a mai cikkem után pár nappal tényleg beírnám az önéletrajzomba, hogy az irbidi Jarmuk Egyetemen diplomáztam 1990-ben nemzetközi gazdasági kapcsolatok és régészet szakon.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »