Diplomáciai botrányt okozott Novák Katalin Facebook-posztja

Diplomáciai botrányt okozott Novák Katalin Facebook-posztja

Diplomáciai botrányt okozott Novák Katalin Facebook-posztja Mészáros Richárd2023. 05. 29., h – 13:22

A román külügyminisztérium „teljes mértékben ellenzi” Novák Katalin magyar államfő nyilvánosan megfogalmazott üzeneteit, amelyek a csíksomlyói búcsú alkalmával hangzottak el – derül ki a tárca által vasárnap kiadott közleményből.

A román külügyminisztérium azonnali átiratban értesítette Magyarország bukaresti nagykövetét, hogy elfogadhatatlannak tartja a magyar államfő által tett nyilvános üzeneteket, hozzátéve, hogy Románia már többször is jelezte, hogy visszafogottságra lenne szükség, amikor Novák Katalin ide látogat.

Hírdetés

Azt ugyanakkor nem közölték, hogy Novák Katalin melyik nyilatkozatát kifogásolják – írja a 24.hu.

Egy román lap szerint a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszról közzétett videó verhette ki a biztosítékot, melyet „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” felirattal osztott meg a köztársasági elnök. Az államfő egy másik posztjában „az összmagyarság egyik legszentebb ünnepének” nevezte a csíksomlyói búcsút.

Novák Katalin magánlátogatásra érkezett Székelyföldre: május 27-28-ai tartózkodása idején ellátogatott Csíksomlyóba, az ünnepi szentmiséjére, később pedig Sepsiszentgyörgyön a református elemi iskola új épületrészének átadásán, majd pedig egy idősotthon átadó ünnepségén vett részt.

(24.hu)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »