Diplomáciai botrány kíséri Joshua Wong útját

Diplomáciai botrány kíséri Joshua Wong útját

<img alt="Ein Handschlag mit Folgen: Heiko Maas (r.) und Joshua Wong beim BILD100-Fest am Montag" class="photo zoomable photo–loaded" data-src="https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/ein-handschlag-mit-folgen-heiko-maas-r–und-joshua-wong-beim-bild100-fest-am-montag-201232912-64580510/1,w=1280,c=0.bild.jpg" data-zoom-src="https://bilder.bild.de/fotos/ein-handschlag-mit-folgen-heiko-maas-r–und-joshua-wong-beim-bild100-fest-am-montag-201232912-64580510/Bild/1.bild.jpg" data-zoom-title="Ein Handschlag mit Folgen: Heiko Maas (r.) und Joshua Wong beim BILD100-Fest am Montag

Foto: Getty Images

” src=”https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/ein-handschlag-mit-folgen-heiko-maas-r–und-joshua-wong-beim-bild100-fest-am-montag-201232912-64580510/1,w=993,q=high,c=0.bild.jpg” style=”width: 720px;” />

Heiko Maas és Joshua Wong Foto: Getty Images

Berlinben bukkant fel a héten Jo­shua Wong, a hongkongi tüntetések egyik vezetője. A Pekinggel szemben ellenséges, kemény fellépést szorgalmazó aktivista Heiko Maas külügyminiszterrel is találkozott, amire a kínai külügyminiszté­rium idegesen reagált.

Hírdetés

Hiába próbálja tartani magát a német kormány, újra és újra beszippantja a hongkongi események örvénylése. Még a múlt héten látogatott el Pekingbe Angela Merkel kancellár, ahol az ilyenkor megszokott, eurómilliárdos üzletek mellett ezúttal a függetlenségéért küzdő, autonóm város ügyével is foglalkoznia kellett. A német sajtó és a hongkongi tüntetők nyomása ellenére is csak egy mérsékelt megjegyzést engedett meg magának a kancellár, de ezzel az ügy nem került le a berlini politika napirendjéről.

Napokkal a pekingi vizit után Berlinben felbukkant a tüntetők egyik vezéralakja, Joshua Wong. A 2014-es tüntetésekből kinőtt, Peking-ellenes Demosisto párt alapítója a Bild napilap meghívására érkezett a német fővárosba, ahol az ország szerepét hangsúlyozta a demokráciák védelmében. – Egy új hidegháborút vívunk, amiben Hongkong az új Berlin – mondta a német kormány épülete, a Reichstag mellett Wong. A 22 éves fiatal találkozót kezdeményezett Merkel kancellárral is, erre azonban nem került sor. A Bild rendezvényén viszont találkozhatott Heiko Maas német külügyminiszterrel, s bár semmi konkrétumot nem tudni a találkozóról, az esetre Peking idegesen reagált. – Kína végtelenül elégedetlen, és határozottan rossz néven veszi, hogy Németország engedélyezte Wong beutazását, továbbá hogy találkozhatott a német külügyek irányítójával – mondta sajtótájékoztatóján a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A találkozóra a politikai, a gazdasági és a sportélet döntéshozóit is meghívták Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba

Hozzátette, hogy az ügyben hivatalosan tiltakoztak Berlinnél, a pekingi német nagykövetet is berendelték. A diplomáciai csörte borítékolható volt, Wong ugyanis régóta a pekingi kormány ellenségének számít. Nem sokkal korábban lapunknak adott interjút, akkor például elismerte, hogy erőszakos eszközökre is szükség lehet céljaik elérésére. De beszélt arról is, hogy a nyugati országoknak érdeke és kötelessége beavatkozni a Hongkongban zajló eseményekbe.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »