Diplomabotrány: három évtized hazugságban

Diplomabotrány: három évtized hazugságban

A párt szavahihetőségének és megbízhatóságának súlyos sérelmétől rettegnek a német szociáldemokraták. Az SPD-t a berlini parlamentben tizenegy esztendeje képviselő Petra Hinz életrajzának arcátlan meghamisításával váltotta ki azt a botrányt, amely alig néhány nap alatt politikai krimivé alakult át.

Az ötvennégy éves asszony a botrány kirobbanása után bejelentette ugyan, hogy lemond képviselői mandátumáról, de azután nyomtalanul eltűnt. „Illegalitásba” vonulását sokan azzal magyarázzák, hogy kizárólag anyagi előny reménye késztette erre a lépésre.

Nem kevesebb mint harminc év telt el azóta, hogy a Ruhr-vidéki Essen SPD-szervezetének a tagja benyújtotta valótlan állításokat tartalmazó önéletrajzát. Ebben azt állította, hogy az érettségi után jogi tanulmányokat folytatott, és két államvizsga után szerzett ügyvédi képesítést. Ezen állítások közül egyetlenegy sem felelt meg a valóságnak. A turpisságra azonban senki sem figyelt fel, vagy nem akarta leleplezni. A 2005-ben lezajlott parlamenti választás során a legendás Krupp ipardinasztia központjának számító város polgárai az SPD-jelöltek közül neki szavaztak bizalmat, és küldték a berlini Bundestagba, ahol zavartalanul folytatta tovább valótlanságokra épített karrierjét, amelyek nyomára a híres iparvidék egyik oknyomozó újságírója bukkant.

A sajtó bő teret szentelt a témának, és nem fukarkodott elmarasztaló kommentárokkal. A felháborodott kritika alapját elsősorban erkölcsi ok szolgáltatta: Petra Hinz visszaélt a választópolgárok részéről vele szemben tanúsított bizalommal, mivel hazugságokra építette karrierjét. „A Bundestag házbizottságának a tagja nem jelentéktelen hibát vétett, hanem okirat-hamisítást követett el” – írta az egyik lap. „Arcátlansága felülmúlhatatlan” – így egy másik, míg egy harmadik újság arra mutatott rá, hogy „a szociáldemokraták számára kínosabb helyzetet el sem lehet képzelni”.

A média visszhangján túlmenően az egyszerű polgárok reakciója sem váratott sokáig magára, az államügyészséghez több tucat feljelentés érkezett Hinz ellen, aki ugyan első válaszul az őt ért leleplező információkra bejelentette lemondását, de e lépésének írásos megerősítése nem érkezett meg a parlament elnökéhez, Norbert Lammerthez. Mindössze az általa megbízott ügyvédi iroda nyakatekert közleménye látott napvilágot, miszerint „a múltra visszatekintve Petra Hinz nem képes felismerni az okokat, amelyek arra késztették, hogy iskolai végzettségéről valótlan adatokkal szolgáljon, és ezzel további igaztalan állításokra adjon lehetőséget”.

Parlamenti mandátumáról Hinz csak maga mondhat le, a Bundestag kizárólag egészen kivételes helyzetekben kezdeményezhet ilyen jellegű vizsgálatot. A pártból való kizárás lehetősége még körülményesebb, az e céllal megindított eljárást tárgyaló választott bíróság ugyanis zárt ajtók mögött végzi munkáját, kiszámíthatatlan időtartammal. Ennek megfelelően nehéz mit kezdeni Észak-Rajna– Vesztfália szociáldemokrata igazságügy-miniszterének, Thomas Kutschatynak a megállapításával, miszerint „a pártot súlyosan érinti Hinz viselkedése”.

Az SPD-képviselő eltűnése további találgatásra és újabb gyanúsításra ad okot. Ha visszalépésének időpontját sikerülne szeptemberre halasztania, úgy jelentős anyagi előnyökhöz jutna. A júliusban nyilvánosságra került adatok és kilátásba helyezett lemondása után még két hónappal meghosszabbított képviselői mandátum közel 24 ezer eurós bevételt jelentene a számára.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »