Diplomaátadó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnázumában – Nyomot hagyni magunk után

Diplomaátadó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnázumában – Nyomot hagyni magunk után

Egy jó szakma felér egy diplomával, szokták mondani. S ha egy, a munkaerőpiacon keresett szakmához diploma is társul, az már fél siker – a másik felét szorgalmas kitartó munkával kell elérni. Ehhez próbál hozzájárulni a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnázuma is, melynek idei tanévzáró ünnepségén 66 fiatal vehette át diplomáját.

A fiatal szakembereket elsőként Csernicskó István, a főiskola rektora köszöntötte, aki elismeréssel szólt arról a teljesítményről, ami a diplomák mögött van, s azt kívánta a végzősöknek, hogy a megszerezett tudás mellett legyen bennük erő, szorgalom, kitartás céljaik eléréséhez.

Soós Katalin, a szakgimnázium igazgatója évértékelő beszédében beszámolt a hibrid oktatás nehézségeiről és eredményeiről, a diákok különböző megmérettetéseken elért sikereiről. Örömmel jelentette be, hogy idén nyolcan kitüntetéssel fejezték be tanulmányaikat. Az igazgató asszony köszönetet mondott a támogatóknak, elismeréssel szólt a tanárok áldozatos munkájáról, a diákok teljesítményéről. Az igazgatóasszony Müller Péter gondolataival biztatta kitartó, szorgalmas munkára az útra kelőket: „Minden csoda a tiéd lehet, a legmerészebb álmaidat is megépítheted – de lassan. Téglánként. Minden tégla lerakásához türelem kell, kitartó szorgalom, s főleg hit, hogy ebből végül ház lesz. Minden egyes téglánál látni kell a házat! Ez a hit.”

A Rákóczi Főiskola Szakgimnáziuma – amely fontos szerepet játszik abban, hogy a kárpátaljai magyar fiatalok megőrizzék identitásukat – nemcsak érettségit ad, hanem okleveles szakembereket is képez, ami utat nyit a továbbtanuláshoz, illetve, hogy a végzősök megtalálják helyüket a munkaerőpiacon. A diplomata megerősítette, hogy a nemzeti kormány továbbra is támogatja az anyanyelvi oktatás megőrzését, a magyar nyelvű szakképzést, hogy ezzel is segítse a határon túli fiatalok szülőföldön való boldogulását.

A Rákóczi Főiskola és intézményei nem csupán a kárpátaljai magyarság anyanyelvi felsőoktatásában játszanak kiemelkedő szerepet, de felvállalják a kulturális központ szerepét is, felvállalják a magyarság kultúrájának, hagyományainak és örökségének az ápolását, megőrzését. Ezáltal olyan oktatási és közösségi teret sikerült itt teremteni, amelyet a kárpátaljai magyarság sajátjának érez, fogalmazott Bujdosó János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, aki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának köszöntését tolmácsolta. A főiskola indulásakor senki nem gondolta, hogy valamikor a magyar nyelvű oktatás megőrzéséért kell majd itt küzdeni. De együtt, összefogással ez is sikerül, jelentette ki a főosztályvezető, aki köszönetet mondott azoknak, akik mindezidáig kitartottak, s bátran harcolnak a fennmaradásért. Ebben a mostani végzősöknek is szerepet kell vállalniuk, hisz mától ők is a magyarság szellemi vezetői, mondta.

Hírdetés

A köszöntéseket követően került sor az Év diákja kitüntetés átadására, melyet idén Svec Antal negyedik évfolyamos alkalmazott matematika szakos diák érdemelt ki. A díjat Soós Katalin igazgató nyújtotta át.

A továbbiakban a végzős óvodapedagógia szakosok a Szabadnak születtél című dalt adták elő, a friss diplomás diákok nevében Simon István (alkalmazott matematika), Mátyus Boglárka (óvodapedagógia) és Tóth Bianka (szociális munka szakos diák) mondott köszönetet tanároknak, szülőknek, diáktársaknak, Heé Dominika (óvodapedagógia), valamint Vascsák Zoltán (számvitel és adóügy) pedig verssel búcsúzott. Következett a fogadalomtétel – az eskü szövegét Bátori Vivien (Számvitel és adóügy) olvasta elő, majd Csernicskó István rektor és Soós Katalin igazgató átadták a diplomákat. A végzősök nyomdokaiba lépő diáktársak nevében Szabó Krisztina köszöntötte az immár diplomás fiatal szakembereket, Hete János Ábel pedig Aranyosi Ervin Útravaló az élethez című versével búcsúzott tőlük, majd a stafétát átvevők az elköszönők vállára akasztották a tarisznyát.

Ma joggal hiszik, hogy győztek, hisz megannyi megpróbáltatás után sikeresen túljutottak az érettségi vizsgákon, s olyan szakmát sajátítottak el, amellyel megállják a helyüket a munkaerőpiacon is, szólt a végzősökhöz Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola elnöke. Aki arra hívta fel a friss diplomások figyelmét: ahhoz, hogy meghódítsák a világot, mindig kellenek kitűzött célok, melyek megvalósításáért tenni kell, azok szorgalmas, kitartó munkával érhetők el. Csak így hagyhatnak nyomot maguk után.

Az ünnepségen Orosz Ildikó átadta a Mutasd meg, mit jelent főiskolásnak lenni! című pályázat díját a nyertesének, Frankovics Istvánnak, a szakgimnáziumának 2. évfolyamos számvitel és adóügy szakos hallgatójának.

A rendezvény végén a történelmi egyházak jelen lévő képviselői – Molnár János, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöki helynöke, beregszászi plébános, Taracközi Ferenc, a Beregszászi Református Egyházközség vezető lelkésze és Marosi István görögkatolikus parochus – kérték Isten áldását a jelenlévők életére. Az ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.

Kovács Erzsébet


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »