Dinóknak, törököknek, gondolának van helye a nándorfehérvári várban, Hunyadinak nincs

…Hunyadiék 1456 nyarán 17 kilós páncélokban szálltak szembe a világ legerősebb hadával, amely sokszoros túlerőben volt. Ők megtették, amit meg kellett tenniük. A mi politikusainknak pedig csak ki kellett volna állniuk amellett, amit a történelmünk meg érdemelt volna, ők viszont ebben elbuktak. Így most járhatunk egy Isten háta mögötti zimonyi parkoló sétánya mellé koszorúzgatni, ahol nem csak Hunyadi diadaláról, de politikusaink kudarcukról is megfogunk emlékezni…

Ahogyan arról portálunk már beszámolt, ma délelőtt 11 órakor Áder János magyar köztársasági elnök szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vučićtyal együtt leplezte le Hunyadi János szobrát.

A Magyar Szó hétvégi számának mellékletében részleteket is megtudhatunk a szoboravatóval kapcsolatban, ugyanis Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete több részletet is elárult a Hunyadi emlékműről. Így például, hogy azt teljes egészében a magyar Külügyminisztérium finanszírozta, mintegy 40 millió forintból és az Magyarországon készült. Belgrádban csak kérések fogadták őket, röbbek között, hogy mindenképpen szerepeljen a táblán Hunyadi “szerb neve” vagyis a Sibinjanin Janko megnevezés is, amibe természetesen a magyar fél örömmel beleegyezett, így Hunyadi neve csak a szobor oldalára került…

Az egyetlen napilapunk cikkében fény derül arra is, hogy miért nem a diadal helyszínén, Nándorfehérváron, a szerbek által Kalemegdannak nevezett várban vagy annak tágas parkjában helyezték el a szobrot. Pintér nagykövet úr elmondása szerint az eredeti tervük a vár lett volna, de mivel az műemlékvédelmi terület, így attól féltek, hogy oda úgysem kapnának engedélyt.

Furcsa mód ez a műemléki státusz senkit sem zavart, amikor nemrégiben fúrótornyokkal próbafúrásokat végeztek a vár oldalában, mivel Vučić elnök bejelentette, hogy egy Száva feletti “gondolát” szeretnének a víz főlé kiépíteni, amely összekötné a két partot. Lássuk be egy gondola mégiscsak fontosabb mint Hunyadiék történelmi győzelme, nem igaz?

Mint az köztudott a fúrótornyok kevesebb kárt tesznek a műemlékekben mint a köztéri szobrok…

Mindemellett a várba bevezető Karagyorgyevity és Sztambul kapuk között évek óta egy Jura Parknak nevezett dinópark van felállítva, amelyet ugyan egy időre elszállítottak, de a belgrádi közönség kérésére újra megnyitották. Lássuk be a dinók mégiscsak előbb ott voltak Belgrádban mint Hunyadiék, nem igaz?

Hírdetés

“Műemlék dinók”

Mint ahogy azzal sem volt gond, amikor tavaly a törökök kérésére munkagépekkel túrták fel a vár magját (emiatt sokáig a nándorfehérvári csata emlékkövét meg sem lehetett közelíteni, mert azt kordonokkal elkerítették). Így, részben a török állam pénzéből a várban teljesen felújítottak egy csapot, igen jól olvassák, egy csapot. Sokolović Mehmed pasa kútját a Hunyadi szoborral ellentétben már részben támogatta Szerbia, méghozzá 140 ezer euróval. Lássuk be a török hódítók mégiscsak fontosabbak, mint Hunyadiék történelmi győzelme, nem igaz?

Ez nem zavarta senkit a műemlék várban?

A emlékkövet később körbe kordonozták több hónapra

Félreértés ne essen, borzasztóan örülünk az amúgy igen amorfra sikeredett szobornak. Csak ne akarjon bennünket a magyar külügy hülyének nézni azért mert súlytalan a szavuk a szerb politikában és mert nem mertek vehemensebben fellépni a karakán szerb politikával szemben.

Hunyadiék 1456 nyarán 17 kilós páncélokban szálltak szembe a világ legerősebb hadával, amely sokszoros túlerőben volt. Ők megtették, amit meg kellett tenniük. A mi politikusainknak pedig csak ki kellett volna állniuk amellett, amit a történelmünk meg érdemelt volna, ők viszont ebben elbuktak. Így most járhatunk egy Isten háta mögötti zimonyi parkoló sétánya mellé koszorúzgatni, ahol nem csak Hunyadi diadaláról, de politikusaink kudarcukról is megfogunk emlékezni.

delhír


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »