Díjazzák Kisgyörgy Zoltánt (Elismerések a magyar kultúra napján)

Díjazzák Kisgyörgy Zoltánt (Elismerések  a  magyar  kultúra  napján)

Lapunk főmunkatársa, Kisgyörgy Zoltán újságíró, geológus, genealógus, helytörténész és Petre Străchinaru nyugalmazott tanár, művelődésszervező érdemelte ki idén a Háromszék Kultúrájáért Díjat.

Kisgyörgy Zoltánnak csütörtökön, a magyar kultúra napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban tartandó ünnepségen adják át a díjat. Petre Străchinarunak a román kultúra napja alkalmából az Árkosi Kulturális Központban szervezett ünnepségen adták át vasárnap a kitüntetést (az eseményre keddi lapszámukban visszatérünk).

Hírdetés

A Kovászna Megyei Művelődési Központ által alapított elismerést 2013 óta évente osztják ki egy-egy olyan személyiségnek, aki évtizedeken át meghatározta a térség kulturális életét, akinek tevékenysége túlmutat a szakmáján, hivatástudatával, kitartó munkájával egész közösségünket szolgálta. Elsőként Szilágyi Zsolt magánénekes, a Vox Humana Kamarakórus alapító karnagya, a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola volt igazgatója részesült a díjban, 2014-ben Gazda József kovásznai művészeti író, 2015-ben a kézdivásárhelyi Kosztándi festőművész házaspár, 2016-ban a bodosi gyökerű, Kolozsváron élő Egyed Ákos történész, akadémikus, 2017-ben Niculina Țînțar szociológus, 2018-ban Haszmann Pál Péter helytörténész, a csernátoni Haszmann Pál Múzeum volt vezetője, 2019-ben Nemes Levente színművész, a Tamási Áron Színház volt igazgatója, 2020-ban Albert Ernő néprajzkutató, a Székely Mikó Kollégium volt igazgatója, 2021-ben Gazda Klára néprajzkutató, egyetemi tanár. Tavaly rendhagyó módon két elismerést ítéltek oda, egyiket a korábban elhunyt Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója munkájának értékeléseként, a másikat Vetró-Bodoni András kézdivásárhelyi szobrászművész vette át.

A 86 éves Kisgyörgy Zoltán a Bod Péter Megyei Könyvtárban csütörtökön 18 órakor kezdődő ünnepi műsor keretében veheti át a díjat. Az ünnepség a Petőfi Sándor-emlékév jegyében zenés-irodalmi műsorral kezdődik Sinha Róbert gitárművész és Prohászka-Rád Boróka irodalomtörténész előadásában a könyvtár Gábor Áron-termében. Az ünnepeltet Demeter László muzeológus méltatja, a díjat Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke adja át.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »