DIICOT: a Sky News újságírói direkt kérték, hogy a magyar anyanyelvû "fegyvercsempészek" románul beszéljenek

Őrizetbe vette csütörtökön a DIICOT azt a három román állampolgárt, akik a Sky News vélhetően megrendezett, romániai illegális fegyverkereskedelemről szóló riportjában szerepelt.

Pántics Leventét, Pántics Csaba Attilát és Szanto Aureliant többször is kihallgatták. Pénteken előzetes letartóztatásba való helyezésüket fogják kérvényezni. Mindhármukat olyan álhírek terjesztésében való bűnrészességgel vádolják, amelyek a nemzetbiztonságot veszélyeztetik.

Az ügyészség szerint a brit újságírók a Nagy-Britanniában élő Szanto Aureliant keresték meg egy megrendezett riportfilm elkészítésének közvetítésére, ő pedig Pántics Levente barátját kereste meg, aki unokatestvérével együtt vett részt a filmben. A képsorokon látható fegyverek vadászfegyverek, amelyeket engedéllyel tartottak az unokatestvérek.

Hírdetés

A DIICOT közleménye külön kitér arra, hogy a brit újságírók kifejezetten kérték a szereplőktől, hogy románul beszéljenek, noha anyanyelvük magyar.

A Sky News és a riportot készítő újságíró továbbra is tagadja, hogy megrendezett lenne a videó.

Dacian Cioloş kormányfő csütörtökön azt nyilatkozta az ügyről, hogy a Sky News hozzáállása elfogadhatatlan, és azt üzente Románia londoni nagykövetének, hogy állásfoglalást kér.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »