Digi24: Fotók kerültek elõ a kémkedéssel vádolt orosz diplomata információszerzési kísérleteirõl

Digi24: Fotók kerültek elõ a kémkedéssel vádolt orosz diplomata információszerzési kísérleteirõl

Fotók kerültek elő Alekszej Grisajevről, a bukaresti orosz nagykövetség katonai attasé-helyettesének információszerzési kísérleteiről, akit kémkedéssel vádoltak meg.

A bukaresti orosz nagykövetség katonai attasé-helyettesét hétfőn utasította ki Románia azzal az indokkal, hogy a tevékenysége sérti a diplomáciai kapcsolatokról szóló, 1961-es bécsi egyezmény rendelkezéseit.

Hírdetés

A lépés ekkor még a kelet-európai országok közös szolidaritási akciójának részeként is értelmezhető volt. Amelyben az országok arra reagáltak, hogy kiderült néhány éve azok az orosz titkosügynökök robbantottak fel egy cseh lőszerraktárat, akik később novicsok nevű orosz idegméreggel hajtottak végre merényletet Nagy-Britanniában egy orosz ex-ügynök és a lánya ellen.

Azonban mint írtuk, nem sokkal később Grisajev nem kívánatos személynek nyilvánítása után, a román sajtó kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt, valójában kémkedés miatt utasíthatta ki Románia az orosz tisztségviselőt, aki a GRU (az orosz föderáció hadseregének titkosszolgálatának) ügynöke lehet.

A most megjelent képeken pedig állítólag információkat próbált szerezni katonai területről, a NATO tevékenységéről, valamint Románia európai és amerikai szövetségeseinek érdekeiről.

A kiutasítást az orosz fél kétségtelenül „barátságtalan” lépésként értelmezte, hozzátéve, hogy nem vezet az Oroszország és Románia közötti nemzetközi kapcsolatok javulásához. (digi24/g4media)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »