Die Zeit: Orbán az autokrácia úttörője az EU-ban

Die Zeit: Orbán az autokrácia úttörője az EU-ban

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök a Die Zeit szerint anélkül csinál diktatúrát, hogy a 20. századi diktatúrákra jellemző képeket produkálna.

A Die Zeitban megjelent véleménycikk a Szergej Gurjev és Daniel Treisman társadalomtudósok most megjelent könyvét elemezve közölte, hogy az autokráciák ma másképp működnek, mint a múltban. A két tudós „spin-diktátornak” nevezi a mai autokráciák vezetőit: ahelyett, hogy mindig brutálisan elnyomnák, aprólékosan irányítják a közvéleményt és ellenőrzik az információáramlást.

Hírdetés

Orbán Viktor szerintük az autokrácia „úttörője” az EU-ban, megtanulta, hogy egy mai rezsimnek nem szabad a 20. századi diktatúrákra emlékeztető képeket produkálnia. Példának hozták azt fel, hogy a budapesti tüntetéseken a rendőrség gyakran rendkívül udvarias, és természetesen nincs cenzúra.

A cikkben leírták, hogy elnyomás helyett az állami televízió és az újságok, különösen a helyi sajtó, a rendszerhez hű oligarchák kezében vannak. Hozzátették, hogy liberális bloggerek kedvükre kritizálhatják a kormányt, és így akarva-akaratlanul is élő bizonyítékai annak, hogy a brüsszeli kritikusok állandó panaszaival ellentétben a sajtószabadság nagyon is garantált.

Eközben a 2022-es parlamenti választásokat megelőző teljes időszakban az ellenzéki szövetség vezető jelöltje pontosan öt percig jutott szóhoz a televízióban. Orbán Viktor ezzel szemben „szégyentelenül” állami forrásokat használ fel a Fidesz minden választási kampányához. A szerző szerint a demokrácia szimulálása érdekében, mind a hazai, mind a külföldi közönség számára, alapvető fontosságú, hogy továbbra is félig-meddig hihető választásokra kerüljön sor. A Fidesz megváltoztatta a jogi helyzetet az idei választások előtt, hogy semlegesítse a nagyon különböző ellenzéki pártok első sikeres összefogásának hatásait.

A szerző hozzátette, hogy előnyükre válik a globalizáció, amely nemcsak külföldi befektetéseket, hanem többé-kevésbé nyitott határokat is ígér egyfajta biztonsági szelepként. Kifejtette, hogy ma az elégedetlen magyarok gyorsan kereshetnek munkát máshol az EU-ban. Így csökken az autokratákra nehezedő politikai nyomás. Az, hogy Angela Merkel és a bajor keresztényszociálisok évekig tétlenül nézték, hogy Budapesten autokrácia alakuljon ki, szerinte tudatos döntés volt: bizonyos német gazdasági érdekeket a közös értékek fölé helyeztek. Magyarország most azonban azzal zsarolja az EU-t, hogy megakadályozza a vállalatok számára régóta elfogadott globális minimumadót, hogy hozzájusson az újjáépítési alap pénzeihez. Ezúttal Magyarország tanul Lengyelországtól, miközben megmutatja másoknak, hogyan lehet megtorpedózni a Putyin elleni uniós szankciókat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »