Die Presse: Orbán akkunagyhatalmi álma olyan, mint a kényszeriparosítás a kommunizmusban

Az osztrák sajtó egyik legismertebb képviselője szerdán megjelent cikkében Orbán Viktor Magyarország akkumulátornagyhatalommá válásáról szőt terveit és a helyzet jelenlegi állását vette górcső alá. Szerintük ez olyan, mint a kényszeriparosítás volt a kommunizmus idején.

Orbán Viktor jobboldali, nacionalista kormánya 2010-es hatalomra kerülése óta nemcsak a korábbi balliberális kormányok nyugat-orientált gazdaságpolitikáját vetette el, hanem kihirdette az ország „keleti nyitását”. Azóta komoly erőfeszítéseket teszne a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok bővítésére Oroszországgal, Törökországgal és az ázsiai térséggel, leginkább Kínával – írta a Die Presse. A magyar kormány egyben azt is elhatározta, hogy „csökkenteni kell az EU-tól való függőséget”.

13 év után már jól látható a „keleti nyitás” eredménye. Egyrészt számos ázsiai nagyvállalat telepedett le Magyarországon, másrészt ázsiai „vendégmunkások” tömegei dolgoznak a magyar munkaerőpiacon.

Hírdetés

Sokukat a kormány által stratégiai jelentőségűvé minősített iparágban, a lítium-ion akkumulátorok gyártásában alkalmazzák – tette hozzá a lap. Orbán elhatározta, hogy Magyarország akkumulátornagyhatalom lesz, de szakértők szerint az országban hiányoznak ennek az előfeltételei – mutatott rá a Die Presse újságírója.

(Címlapkép: Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Sanghajban 2018. november 5-én. MTI/Hszinhua)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »