Diáktüntetés szerveződik Budapesten

Diáktüntetés szerveződik Budapesten

Már 27 ezer érdeklődő kereste fel azt a Facebook oldalt, amelyen január 19-re a parlamenthez az oktatási rendszer minősége és a túlterheltség miatt meghirdetett tiltakozásra hívnak. A megmozdulást a kormánypárti média által Soros kötődéssel vádolt Független Diákparlament szervezi. Több mint hétezren jelezték, hogy jelen lesznek a megmozduláson. 

A tüntetés teljesen független és csak a diákoknak szól – áll a közösségi oldalon. Szervezője a tanulók felkérésére a Független Diákparlament. A szervezetet előszeretettel sorozza a kormánypárti sajtó. Tavaly szeptemberben miután megmozdulást szerveztek az oktatási államtitkárság épülete elé az EMMI a következő közleménnyel reagált a fiatalok akciójára:

 „A Független Diákparlament Soros György bábszínháza. Mai akciójukkal érdemben nem foglalkozunk.” 

Számos Fideszhez közeli portál támadta már a szervezetet, illetve annak tagjait a kormány által közellenséggé tett Soros György hálózatához fűződő kapcsolatok miatt. Elsősorban Gyetvai Viktor került célkeresztbe. Az egyik Fideszhez kötődő portál helyreigazítást is közölt korábbi valótlan állításai miatt.  

A mostani felhívást a fiataloknak címezték, amelyben azt írták:

Hírdetés

„Mindenkinek veleszületett joga tudni, tanulni. Ennélfogva, ezzel az eseménnyel szeretnénk tudni és tudatni. Tudni azt, hogy az oktatás, aminek részesei vagyunk korántsem modern, és tudatni azt, hogy nekünk ebből elegünk van.”

A bejegyzésben bírálják a tananyag mennyiségét és minőségét valamint a korszerűségét is illetve a hazai oktatási rendszer uniformizálásra való törekvését. 

Hozzátették:

„Nézzünk körbe és meglátjuk, hogy tanulni a múlt világáról és a modern világról összefüggően, tartalmasan, jókedvűen és érdekesen igenis lehet. Csak bele kell nézni például a finn oktatási rendszerbe: nincs osztályzás az első években, ezáltal nem alakul ki stressz a gyerekekben; nem alakul ki kiközösítés, mert nem csak oktatnak, hanem közösségeket alakítanak; rövid a napi tanítási idő, ezáltal nem fáradnak el a diákok és jobban tudnak koncentrálni. És ez csak pár példa. Ott a szakértelemre, a kutatásokra és a gyermekpszichológusok véleményére igenis ad az oktatási miniszter. Magyarországon nem. Még csak szakértő oktatási minisztérium sincs, aki odafigyelne a diákokra.”

A rendezvény célja a szervezők közlése szerint, hogy felhívják a figyelmet a diákság problémáira és azokra megoldást keressenek. Gyermekcentrikus oktatási rendszert szeretnének a jelenlegi elavult és igazságtalan helyett. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »