Dévényi István: Ami a tudósításokból kimaradt – ez történt a Kossuth téren

Az ünnep, amelyen senki sem érezte jól magát. Röviden így foglalható össze az Orbán Viktor kifütyülésére szervezkedett ellenzékiek, a kormányt támogató tömeg, az ünneplők és a magyar miniszterelnök ma délutáni találkozása.

 

Mert az sem volt igaz, amit a fütyülők éreztek, hogy mennyire ügyesen hozták zavarba a miniszterelnököt, de az sem, amit a megfelelő tévéközvetítést, vagy tudósítást választó közönség láthatott, miszerint némi incidensecskéktől eltekintve pompás ünnepség zajlott.(…)

 

A Kossuth teret kordon védte. Bár úgy tűnhetett, hogy bárki bemehetett a színpad előtti részre, valójában csak a kiválasztottakat engedték be ide, így a fellépők, illetve a szónoklatot tartó politikusok a megfelelő baráti tömeggel kerültek közvetlenebb kapcsolatba.

 

A bejutáshoz speciális karszalag kellett – kérdeztem két ünneplő hölgyet, hogy miként tettek szert rá, ők azt mondták, hogy az önkormányzattól kapták, mert amúgy is szoktak aláírást gyűjteni, meg kampányolni a Fidesznek.

 

És bejutottak még a kordonon belülre a lengyel vendégek is, illetve szinte ők voltak az elsők, akiket nem sokkal tizennégy óra után szépen elrendeztek a megfelelő helyre a rendezők. (…)

 

A lengyeleket engedték be leghamarabb. Fotó: Valasz.hu/Dévényi István

A sípolok két irányból érkeztek. A kisebb csapat, úgy száz-százötven fő (…)  a tér jobb oldalán lépett a kordonon belülre, ők aztán annak rendje-módja szerint összekeveredtek az ünneplőkkel. Épp ezért itt volt a legtöbb verekedés, mert abból volt bőven, még véletlenül se beszélhetünk egy-két elszigetelt esetről.

 

Amint elkezdődött az ünnepség, ez a csoport azonnal fütyülni kezdett. Ami egyébként a mai délután legnagyobb és legszomorúbb hibája is volt, ugyanis észre sem vették, hogy kifütyülik a színpadra hívott és egyesével bemutatott ötvenhatos forradalmárokat.

 

Hírdetés

Aztán jutott még fütty a népzenészeknek, a műsort adó színészeknek, és a lengyel Andrzej Duda elnöknek is, a tiltakozók tehát lendületesen és zökkenőmentesen, ráadásul értelmetlenül haragították magukra a kormánypárti tömeget.

 

Nem is maradt el a válaszcsapás. Egy barna műbőrkabátot viselő, idősebb férfi kezdte a balhét – ő előbb a sípolók felé köpött, majd átrobogott a tömegen és hatalmas jobb lengőt kevert le egy huszonéves fiatalembernek. Ebből persze dulakodás lett, néhányakat orrba vertek. Egy idős asszony hátulról, az esernyőjével ütött le egy másik fiatalembert, de ott, előttem törték be egy ötvenes éveiben járó sípoló orrát, illetve ütöttek meg többször egy fiatalabb párt, akiket lökdöstek eztán és le is köptek.

 

A betört orrú férfit a biztonságiak kísérték a mentőhöz, de előtte még az ünneplők rendesen körbefotózták az arcát – gondolom, amolyan trófeagyűjtés jelleggel. (…)

 

Aki középen állt, egész jól hallhatta Orbán Viktort, Fotó: Valasz.hu/Dévényi István

 

A hangosabb, nagyobb társaság a tér bal oldalán akadt fel a rendőrkordonon, itt tehát hatékonyabb volt a szűrés. A rendőrök kettős sorfalat álltak, így a 300-400 fős társaság nem jutott túl a Kossuth tér sarkán, s innen próbálta zavarni Orbán beszédét – meg, mint a többiek, az egész ünnepséget is. (…)

 

Orbán Viktor színpadra lépésekor aztán mindkét ellenzéki tábor megpróbált maximumra pörögni, és valóban hangosak is voltak, ám ebből a középen álló, és főleg, a kordonon belüli kiválasztottak már nem sokat hallhattak az ügyes hangosításnak köszönhetően.

 

Viszont Orbán Viktor feltűnő, nagyon sokszor rekedtségbe torkolló hangerővel próbálta túlkiabálni a demonstrálókat, tehát a színpadon valószínűleg intenzívebben volt érzékelhető az úgy félezer zajkeltő.

 

A megemlékezés végén a rendőrök és rendezők ügyesen választották szét a tüntetőket az ünneplőktől, úgyhogy elmaradt a komolyabb balhé szerencsére, és mindkét tömeg elég gyorsan szét is oszlott.

 

Ami viszont maradt utánuk, az egy nagyon rossz ízű délután pro és kontra. Amibe csak a lengyel elnök fejből elmondott, a magyar politikusok sablonos beszédjeihez mérten igencsak üdítő beszéde hozott kedves színfoltot.

 

Valasz.hu, Dévényi István: Ami a tudósításokból kimaradt: ez történt a Kossuth téren

Nyitókép: Valasz.hu/Dévényi István


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »