„Démoni helynek” tartja Magyarországot Donald Tusk

Egy interjúban arról beszélt az Európai Tanács elnöke, hogy szerinte nem súlyos probléma az, ha Bécsben néppárti-szabadságpárti koalíció kormányoz. Tusk a Die Welt című lapban megjelent interjúban – amiből az osztrák Kronen Zeitung is szemlézett – úgy fogalmazott: a migrációs krízis sok helyen démonokat ébresztett fel.

Köztük az Orbán Viktor által kormányzott Magyarországon is, de Franciaország is ilyen hely lett szerinte, Jean-Marie és Marine Le Pe miatt. De ilyen helyeknek tartja azokat az országokat, ahol a szélsőjobb megerősödött, vagy kormányoz.

Hírdetés

Mindazonáltal úgy tartja, hogy Ausztria nem ilyen, és a jelenlegi türkiz-kék koalíciós sem problémás. Inkább egy középen tömörülő centrum-jobb koalíciónak tartja az ÖVP-FPÖ közös kormányt, és úgy véli, az igazi szélsőjobb Haider idején volt kormányon Bécsben. A migrációval kapcsolatban elmondja, Európának kétféle utat nem szabad követnie: nem szabad sem „Európa-erőddé” válnia, de „Európa ajtóit” sem szabad teljesen kinyitni.

Tusk az interjúban határozottan nemet mond az Európai Egyesült Államokra, azonban a mostani tökéletlenségek ellenére sem kellene a kontinens országainak Kína vagy Oroszország példáját követnie.

Mandiner.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »