Demokráciából adna leckét a diktátor Amerikának

Demokráciából adna leckét a diktátor Amerikának

Demokráciából ad leckét az amerikai társadalomnak a fehérorosz elnök. A hazáját több mint 20 éve ellenzék nélkül irányító Aljakszandr Lukasenka szerint az Egyesült Államok még nem áll készen egy női elnökre.

Európa egyik utolsó diktatúrájában nincs nagy tétje a vasárnapi voksolásnak: a 110 tagú parlamentnek a belorusz alkotmány szinte semmilyen hatalmat nem ad, minden fontos kérdésben Aljakszandr Lukasenka elnök dönt, és ellenzéki képviselők egyébként sincsenek már 20 éve a minszki törvényhozásban. „Őszintén szólva nem tudom, kire szavazok majd. Bemegyek a szavazóhelyiségbe, behúzom az ikszet, és ennyi” – mondta egy minszki nyugdíjas.

A kormányellenes erők mégis úgy gondolják, volt értelme elindulniuk a választáson. „Szerintem mindegy, bejut-e az ellenzék a parlamentbe vagy sem, az alternatív véleményre való igény egyre csak nőni fog. Az emberek látják, hogy a hatalom által eddig használt módszerek vezettek a válsághoz és az üres hűtőkhöz. Valami mást akarnak látni. És ez az igény a másfajta politikára, tévéműsorokra, beszélgetésekre csak nőni fog” – közölte Andrej Dmitrijev, a Mondd ki az igazat! mozgalom jelöltje.

A parlamentbe jutásra azonban most sincs sok esélyük az ellenzéki politikusoknak, hiszen a kampányforrásokból és -felületekből szinte semmi nem jut nekik, ezek nagy részével az államfő és pártja rendelkezik.

Most mégis Lukasenka adna leckét demokráciából az Egyesült Államoknak: szavazás után gyorselemzést kínált az amerikai társadalom politikai érettségéről. „Nekem úgy tűnik, hogy az amerikai társadalom még nem áll készen arra, hogy nőt válasszon elnöknek, még ha az egyébként tapasztalt Clintonról van is szó. És nem valószínű, hogy őutána jön még egy ilyen tapasztalt női jelölt a közeljövőben” – közölte a fehérorosz elnök.

Lukasenka 1994 óta irányítja vasmarokkal a volt szovjet tagköztársaságot, és bár hazája legszorosabb politikai szövetségese Oroszország, a Fehéroroszországot sújtó gazdasági válságot csak felerészt enyhítené Moszkva pénzéből, segítségre számít a Nemzetközi Valutaalaptól is – a sokmilliárdos hitel egyik fontos feltétele a mostani választás demokratikus lebonyolítása.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »