Demográfiai szakadék szélén áll Ukrajna

Demográfiai szakadék szélén áll Ukrajna

Ukrajna nemzeti katasztrófához közelít a rohamosan csökkenő születésszám, a tömeges elvándorlás és a két éve tartó háborús konfliktus egyre növekvő számú áldozata miatt – írta egy ukrán közgazdász statisztikai adatokra alapozó megállapításaira, valamint az ENSZ és a New York Times adataira hivatkozva a news.ru.

Hét év alatt felére esett vissza a gyermek születések száma – írta az ukrán igazságügyi minisztérium statisztikáira és az aktuális adatokra hivatkozva Alexander Kušč, ukrán közgazdász a Facbookon közzétett elemzésében.

A cikkben az ENSZ adatait ismertetve azt írják: az ukrajnai orosz különleges katonai művelet, vagyis az orosz-ukrán háború két évvel ezelőtti kezdete óta 10 millió ukrán hagyta el otthonát, s közülük mintegy 6,3 millióan hagyták el az országot. A világszervezet adatai szerint az Ukrajnát elhagyott személyek 47 százaléka nő, 33 százalékuk pedig gyermek. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi biztosa szerint a számok mellett az is látható, hogy nincs olyan nyomon követhető tendencia, amely azt mutatná, hogy a külföldre menekült ukrajnaiak tömegesen visszatérésen gondolkodnának.

Hírdetés

Az ukrajnai demográfiai helyzetet természetesen az országban zajló háborús konfliktus is tovább súlyosbítja. Bár az ukrajnai háborús konfliktusban meghaltak számáról hivatalos adatokat az ukrán kormányzat nem tett közzé, különböző becslések egyaránt komoly emberéletben történt veszteségeket feltételeznek.

lla Libanova, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia demográfiai és szociális ügyekkel foglalkozó kutatóintézetének igazgatója szerint Ukrajnára elnéptelenedés vár, s nem lát esélyt arra, hogy az ország lakosságának száma, visszatérjen a korábbi 40 millióhoz.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »