Delíriumtriller

Delíriumtriller

„Ők a tökéletes pár. Olyanok, amilyenek mi voltunk Tommal.” Rachel Watson minden reggel ugyanazzal a vonattal utazik külvárosi lakhelyéről Londonba. Jó ideje alig akad józan perce, gin-tonikkal és borral csillapítja múlni nem akaró depresszióját. Napjainak egyetlen fénypontja, amikor a várakozó szerelvényről megpillantja Jasont és Jesst, amint reggeli kávéjukat kortyolják. A férfi kisportolt, erős, sötét hajú, gondoskodó. A nő törékeny, szőke hajú szépség. Rachel Watson úgy érzi, ismeri őket. Régi életére emlékeztetik. Főként azért, mert a pár csupán néhány háznyira lakik régi otthonától, amelyben most volt férje él új társával.

De Rachel Watson valójában nem ismeri őket, nevüket is csak kitalálta. Mégis úgy tűnik, a sors összehozza őket, amikor egy nap kiderül, hogy Jess, valódi nevén Megan eltűnt. Ráadásul pont olyan estén, amikor Rachel – szokásához híven – régi otthona és volt férje körül ólálkodott. A részletek azonban homályosak. Rachel alkoholizmusa, amely házasságát is romba döntötte, gátat szab annak, hogy a nő tisztán emlékezhessen a végzetes éjszaka eseményeire. A történtektől azonban nem tud szabadulni, és ennek köszönhetően a nyomozás kellős közepén találja magát.

Paula Hawkins debütáló regénye tavaly több ország sikerlistáját vezette. Nem véletlenül. Hawkins úgy szövi a szálakat, mutatja be a karaktereket és fokozza a feszültséget, hogy a lebilincselő thrillert szinte lehetetlen letenni. A regényben a nézőpontok folyamatosan váltakoznak.

Hírdetés

A történet fő elbeszélője Rachel Watson, de a férfifaló, elbájoló Megan és Rachel volt férjének, Tomnak a felesége, Anna is megszólal a regényben. Megan elbeszéléseiből az eltűnése előtti időszak elevenedik meg, míg Annáéból egy külvárosi háziasszony képe rajzolódik ki: mérhetetlenül gyűlöli férje volt feleségét, aki részegen, szinte naponta zaklatja családját. Ez a módszer az ismétlés veszélye miatt rizikós, ám a szerző ügyesen megoldotta, hogy a váltakozó elbeszélés a karakterek még tisztább bemutatására és egyes momentumok tisztázására szolgáljon.

Hawkinst többen Hitchcockhoz és Agatha Christie-hez hasonlították. A negyvenhárom éves szabadúszó újságíró egykor a The Times gazdasági rovatánál dolgozott. Amy Silver álnéven már született négy regénye, de egyikkel sem sikerült átütő sikert elérnie. Nem úgy, mint ezzel a nagyon komplex thrillerrel, amelyet hat hónap alatt írt meg, miközben súlyos anyagi gondokkal küzdött.

(Paula Hawkins: A lány a vonaton. Ford.: Tomori Gábor. XXI. Század Kiadó, Budapest, 2015. Ára: 3990 forint.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »