Dél-koreai kutatók átlátszó műhúst hoztak létre

Dél-koreai kutatók átlátszó műhúst hoztak létre

A dél-koreai kutatók által létrehozott műhús ugyan emberi fogyasztásra nem alkalmas, a hús ízét egy ízvegyület segítségével alkották újra.

A dél-koreai Jonszei Egyetem kutatói laboratóriumi körülmények között újabb műhúst hoztak létre – adta hírül a HVG. Az átlátszó, rózsaszínű korongnak a kutatók szerint épp olyan íze és illata van, mint az állati eredetű húsnak. Az új felfedezést bemutató tanulmány kedden jelent meg a Nature Communications nevű szakfolyóiratban.

A laboratóriumi körülmények között létrehozott húst – más néven „sejtalapú hús” – az állati eredetű hús alternatívájaként hozták létre, amely az embereknek ugyanúgy biztosítja a szükséges tápanyagot és ugyanazt az ízélményt adja, mint az állati eredetű hús, de sokkal kisebb az előállításával járó karbonlábnyom. A dél-koreai rózsaszín műhúst állati sejtek tenyésztésével hozták létre, amiket 3D-állványokon növesztenek.

Hírdetés

A kutatók ezzel a módszerrel már húsgolyókat és 3D-nyomtatott steaket is készítettek.

A dél-koreai műhús egyelőre nem alkalmas emberi fogyasztásra, ezért a kutatók egy olyan „elektromos orral” szagolták meg, amely az emberi szaglást utánozza, így jutottak arra a következtetésre, hogy sikerült a hús ízét és illatát reprodukálniuk.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »