Dél-Korea kitiltatná a felkelő napos zászlókat a tokiói olimpiáról

Dél-Korea kitiltatná a felkelő napos zászlókat a tokiói olimpiáról

Dél-Korea hivatalos úton is kérvényezte, hogy a tokiói olimpia szervezői tiltsák ki a 2020-as játékok helyszíneiről a „felkelő nap”-zászlókat – írja az ESPN.

Ezeken a zászlókon egy piros napkorong és a belőle kiinduló 16, szintén piros fénysugár látható. Dél-Korea olimpiai bizottsága szerint „azért problémásak ezek a zászlók, mert a horogkereszthez hasonló nacionalista jelképekként működnek, így megsértenék az olimpia világbékét hirdető szellemiségét”.

A dél-koreai kulturális, sport- és turisztikai minisztérium egy Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének írt levélben „aggodalmát és csalódottságát” fejezte ki, amiért a következő nyári olimpiai játékok házigazdáiként a japánok beengednék az olimpiai helyszínekre a felkelő napot ábrázoló zászlókat.

Első körben a koreai diplomácia Japánt kereste meg az ügyben. A japán szervezők azonban nem akarják betiltani a koreaiak által sérelmezett szimbólumot. Szerintük ugyanis a felkelő napot ábrázoló zászló nem hordoz politikai üzenetet, és nem számít tiltott szimbólumnak.

Hírdetés

A dél-koreai minisztérium most a Bachnak címzett panaszában arról ír, hogy a felkelő napos zászló a japán nacionalista tüntetők kedvelt szimbóluma, ami „megfélemlítheti a koreaiakat, a kínaiakat és más ázsiai országok lakóit, akik a japán gyarmatosítás idején áldozatai voltak Japán háborús katonai agressziójának”. A levél szerint Ázsia bizonyos részein „a felkelő nap ugyanúgy történelmi sebeket tép fel, mint ahogy a horogkereszt a II. világháború borzalmaira emlékezteti Európát”.

A koreaiak emellett azt is felhozták érvként, hogy a FIFA is kitiltotta a felkelő napos zászlókat a nemzetközi focimeccsekről.

„A felkelőnap-zászló használata a Tokiói Olimpia alatt közvetlenül megsértené az olimpiai szellemet, ami a világbékét és az emberségesség iránti szeretetet hirdeti” – mondta a minisztérium.

A tokiói szervezőbizottság egyelőre nem reagált Dél-Korea NOB-hoz elküldött kérelmére.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »