Dél-Erdély elfeledett falvai a képernyőn: hiánypótló film a Szászföld tájairól, sajátos építészeti stílusáról

Dél-Erdély elfeledett falvai a képernyőn: hiánypótló film a Szászföld tájairól, sajátos építészeti stílusáról

Az erdélyi szász kulturális hagyatéknak állít emléket Ferkó Zoltán új filmje. A Két keréken Szászföldön című alkotás szombaton válik elérhetővé a nagyközönség számára a YouTube videómegosztó csatornán.
Két keréken Szászföldön címmel jelenik meg szombaton 17 órakor a YouTube videómegosztó csatornán Ferkó Zoltán új alkotása. A film magyarországi ötletgazdája és rendezője régóta szerelmese Erdélynek.

Pár évvel ezelőtt egy ösztöndíjnak köszönhetően kilenc hónapot töltött a Brassó megyei Kóboron, a Szászföld fogyatkozóban lévő, kis magyar szigetfalujában. Ottléte idején megismerte a környék mesébe illő természeti szépségeit, különleges építészeti hagyományait, és mindezt Kóbor című, több nemzetközi filmfesztiválon is bemutatott dokumentumfilmjében mutatta meg.

A film képi világának megteremtője Mészáros Tamás Márton operatőr, a Video Factory médiacég producere, a narrátor pedig Pócsi Dávid.

A csapatnak ez már a második közös produkciója, amely az erdélyi szász kulturális hagyatéknak állít emléket különös tekintettel Medgyes, Segesvár és Nagyszeben kincseire.

Hírdetés

„Bár forgattunk az impozáns egykori szász városokban is, ebben a filmünkben a falvakra fektetjük a hangsúlyt. Bemutatunk olyan helységeket, amelyek a teljes pusztulás szélére sodródtak, mint Gerdály, Felmér vagy Kóbor, és ellenpontként olyanokat is, amelyekben sikerült megőrizni és új élettel, tartalommal, koncepcióval megtölteni a hagyományos kereteket, mint Szászfehéregyháza, Riomfalva, Mese és Holcmány” – mondta a Krónika érdeklődésére Ferkó Zoltán. Hozzátette,

a film hiánypótlás szándékával is készült, hiszen Erdélynek e szeglete kevésbé ismert.

Emlékeztetett, az erdélyi szászok egyedülálló kulturális örökséget hoztak létre és óvtak meg nyolc évszázadon keresztül, amely az 1990 utáni végleges távozásukat követően rohamos romlásnak indult.

– magyarázta a forgatókönyvíró. Mint kifejtette, alkotásukkal a szórakoztató ismeretterjesztésen kívül azt a nem titkolt társadalmi hatást kívánják kiváltani, hogy minél többen látogassanak el Dél-Erdély e kissé elfeledett, ám határtalan lehetőségeket rejtő és elbűvölő tájára, akár turizmus, akár letelepedés szándékával.

Célcsoportjuk korosztálytól függetlenül a Kárpát-medence tájai, népei, történelme iránt érdeklődő közönség. A diákok részére iskolai vetítéseket és ismeretbővítő előadásokat, beszélgetéseket terveznek, a felnőtt közönség részére pedig filmbemutatókat országszerte, valamint külföldön és a diaszpórában is.

A filmet külön német és angol nyelvű narrációval tervezik ellátni, megcélozva ezzel az erdélyi szászok utolsó élő nemzedékét és leszármazottjaikat szerte a nagyvilágon, valamint az Erdély sorsa iránt érdeklődő német ajkú és angolszász közvéleményt.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »