Dél-Ausztriában katasztrófahelyzetet hirdettek – Stupava készül az evakuálásra

Dél-Ausztriában katasztrófahelyzetet hirdettek – Stupava készül az evakuálásra

Kritikus a helyzet a Malacka járásbeli Stomfán (Stupavában). A víztömeg jelenleg 12 utcát árasztott el a víz, de már több önkormányzati épület is víz alá került, köztük óvodák, az önkormányzati hivatal és a kulturális központ. Ehhez jön, hogy az evakuációs központ kezd megtelni.

A hatóságok arra kérik a helyi lakosokat, hogy vészhelyzet esetére készítsenek el egy kiürítési csomagot, és legyenek készek az ellenőrzött evakuálásra, amennyiben az önkormányzat a kiürítés mellett dönt.

Eközben Ausztriában továbbra is drámai a helyzet. Alsó-Ausztria tartományt katasztrófa sújtotta területté nyilvánították, mivel a heves esőzések következtében több folyó vízszintje drámaian megemelkedett.

„A helyzet az országszerte lezúduló hatalmas esőzések következtében egyre rosszabbodik.”

– mondta Stephan Pernkopf tartományi kormányzóhelyettes az APA osztrák hírügynökségnek. „Hatalmas áradásokra” is figyelmeztetett, hozzátéve, hogy egyes helyeken, ahol a talaj teljesen átázott, földcsuszamlások is előfordulhatnak.

Hírdetés

Johanna Mikl-Leitner tartományi vezető azt közölte, hogy Tuln járásban meghalt egy tűzoltó, miközben társaival együtt egy elárasztott pincéből pumpálták a vizet. A szerencsétlenül járt tűzoltó megcsúszott egy lépcsőfokon és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét nem tudták már megmenteni.

Alsó-Ausztriában az önkéntés tűzoltóság vasárnap reggelig csaknem 2000 segélyhívást kapott. Dietmar Fahrafellner tartományi tűzoltóparancsnok azt közölte, hogy a hatóságok egy prioritási listát kellett állítania a rengeteg hívás miatt. Jelenleg a mentőszolgálat a „testi épség megmentésére” koncentrál.

„Nincs kapacitásunk arra, hogy pincéket szivattyúzzunk ki.”

– húzta alá, arra kérve a lakosságot, hogy őrizzék meg a nyugalmukat. A rendkívüli helyzetre való tekintettel az Alsó-Ausztriai katonai parancsnokság  visszahívta a szolgálaton kívüli katonákat. Várhatóan ma mintegy 1000 ember áll készen a bevetésre. A parancsnokság szerint a katonaság terepjáró mentőautókkal erősíti majd például a Vöröskereszt munkáját, hogy eljussanak a betegekhez.

Teraz.sk/Krone.at


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »