Debrecen: Kukákat gyújtogatnak és autókra támadnak a menekültek

Debrecen: Kukákat gyújtogatnak és autókra támadnak a menekültek

A Hajdú-Bihari Rendőrfőkapitányság szóvivője szerint állítólag két török férfi verekedett össze, innen szélesedett ki a konfliktus. A Police.hu is arról ír, hogy vallási alapú konfliktusról volt szó. A rendőrség szerint a konfliktus elmérgesedett, és a táborban tartózkodók közül több százan csatlakoztak a balhéhoz.

Ezután körülbelül százan kimentek a táborból, parkoló autókra támadtak, kukákat gyújtottak fel.

A rendőrség ideiglenesen lezárta a 471-es utat, de már újraindult a forgalom. Jelen pillanatban még nagy a rendőri készültség a helyszínen, a Haon.hu tudósítása szerint száz készenléti rendőr néz farkasszemet a tábor bejáratánál tüntető 50-100 migránssal.

Madai Petra, a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy három darab szelektív-hulladékgyűjtő égett a tábor bejárata előtt. A debreceni tűzoltők rövid idő alatt eloltották a tüzet.

Hírdetés

Harhai Zsolt, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatójá azt mondta a Dehir.hu-nak, hogy nincs súlyos sérült. A tudósítások szerint a megtámadott autókban sem keletkezett komolyabb kár.

A táborban nagy a zsúfoltság, a befogadó állomást 800 emberre tervezték, jelenleg körülbelül 1600-an vannak. Itt általában három hetet töltenek a migránsok, mielőtt tovább mennek. A zsúfoltság miatt többen az udvaron alszanak hálózsákokban és matracokon.

Utoljára 2013-ban volt tömegverekedés a táborban. Akkor az afgánok a pakisztániak ellen játszottak krikettmeccset, mire megjelent több afrikai menedékkérő, akik kosárlabdázni szerettek volna. Egyikük bement a pályára, őt leütötték egy krikettütővel, innen eszkalálódott odáig a konfliktus, hogy körülbelül 200-an részt vettek benne, idézte fel a Dehir.hu. Akkor annyira eldurvult a helyzet, hogy végül Budapestről 400, Hajdú-Bihar megyéből pedig 200 rendőrt és kommandóst vezényeltek a helyszínre.

Orbán Viktor május közepi debreceni látogatása során azt mondta, szíve szerint nem fejlesztené, hanem bezárná a menkülttábort. „Azt akarjuk, ne jöjjenek többen. Akik itt vannak, menjenek haza!” – üzente a bevándorlóknak. Tudja, hogy az európai szabályok egyelőre nem teszik lehetővé a bezárást, de majd megvívja a csatát az EU-val.

(index nyomán)


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »