Deák Kristóf és az Oscar-díj

Deák Kristóf és az Oscar-díj

Az Oscar-díjat, az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti kitüntetését – az eredetileg tervezett február 28-a helyett – 2021. április 25-én adják át. A járványhelyzet miatt nézők nélkül zajló gála helyszíne ezúttal is a Los Angeles-i Dolby Színház, de most az Union Pályaudvarnak is nagy szerepe lesz.

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 1929 óta több kategóriában ítéli oda az Oscar-díjat az előző évben bemutatott filmek alkotóinak. Az idén erre már 93. alkalommal fog sor kerülni. A gála producerei, akik elmondásuk szerint egy „bensőséges, személyes részvétellel megrendezett, de biztonságos” gálát szeretnének, a minap jelentették be, hogy

díjátadóként többek között Harrison Ford, Brad Pitt, Joaquin Phoenix, Renée Zellweger, Laura Dern és Halle Berry is jelen lesz, de nem hiányozhat a 2019-ben négy Oscar-díjat bezsebelő Élősködők rendezője, Pong Dzsunho sem.

Az akadémia döntése értelmében a pandémia okán – ideiglenesen – olyan filmeket is nevezhettek, amelyek kizárólag streaming szolgáltatóknál voltak elérhetőek, így mozikban be sem mutatták azokat. Szintén újdonság, hogy az eleddig külön csoportba tartozó A legjobb hangvágás, valamint A legjobb hangkeverés kategóriáját A legjobb hang elnevezéssel összevonták. A legjobb eredeti filmzene kategóriájában ezúttal csupán olyan film volt jelölhető, amelyben a zene legkevesebb 60%-a eredeti alkotás.

Az Oscar-díjra jelöltek névsorát az akadémia hivatalos honlapján még március 15-én jelentették be.

A legjobb filmért A chicagói 7-ek tárgyalása, A metál csendje, A nomádok földje, az Ígéretes fiatal nő, a Judas and the Black Messiah, a Mank, a Minari és a The Father szállnak harcba,

Hírdetés

a legjobb rendező címért pedig Lee Isaac Chung, Emerald Fennell, David Fincher, Thomas Vinterberg és Chloé Zhao küzdenek meg. A legjobb férfi főszereplő Riz Ahmed, Chadwick Boseman, Anthony Hopkins, Gary Oldman és Steven Yeun, a legjobb női főszereplő pedig Viola Davis, Andra Day, Vanessa Kirby, Frances McDormand és Carey Mulligan közül fog kikerülni. A jelöltek között szereplő Vanessa Kirby abban a Pieces of a Woman című Netflix-alkotásban tűnik fel, amelyet Mundruczó Kornél rendezett; ilyen téren magyar vonatkozása is lesz ennek a kategóriának.

A fogadóirodák szerint – a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című film főszerepéért – nagy esély mutatkozik Chadwick Boseman posztumusz Oscar-díjára. David Fincher Mank című filmje ugyan tíz jelölést is kapott, a legjobb filmként a legtöbbek szerint mégis inkább A nomádok földje futhat be.

A Mindenki című élő szereplős rövidfilmmel 2017-ben Oscar-díjat elhódító rendező, Deák Kristóf az általa különlegesnek tartott Az ígéretes fiatal nő című filmet, valamint a The Father című megrázó alkotást emelte ki, de elmondása szerint A metál csendje című film is rendkívül izgalmas a hangtervezés szempontjából. A filmzenék kapcsán David Fincher Mank című művét nevezte meg. A filmes szakember mindezt a FilmKATAlógus különszámában a K11 Művészeti és Kulturális Központban osztotta meg beszélgetőtársával, Molnár Kata Orsolyával.

Filmrendezői szemmel nézve 2020 gyakorlatilag arról szólt, hogy az összes elkészült jó filmet dobozba tették, hogy majd 2021-ben bemutatják. A konkurenciánk így hirtelen a többszörösére duzzadt. Véleményem szerint őszre heti harminc film fog a nézők figyelméért versenyezni”

– fogalmazta meg Deák Kristóf, aki hamarosan Az unoka című első nagyjátékfilmjével rukkol elő. A rendező kitért a filmiparban végbemenő változásokra is:

Hamarosan nyilvánvalóvá válhat, hogy az egész filmipar mekkora arányban csúszott el az online szolgáltatók, főleg a Netflix irányába. Eddig is nagyon nyomultak, és le akarták uralni a terepet, de most gyakorlatilag a kezükbe került az egész. Azt gondolom, hogy emiatt sorra fognak tönkre menni a mozihálózatok. Ilyen szempontból a független filmek vannak különösen nagy veszélyben, s az artmozi-hálózatok is nagyon megsínylik ezt.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »