Dávid Parittyája Szergej kezére került

Dávid Parittyája Szergej kezére került

Tavaly nyáron az izraeli légvédelem két Dávid Parittyája elnevezésű rakétaelhárító rakétát indított szíriai föld-levegő rakéták megsemmisítésére, de közülük az egyik célt tévesztett, s épségben landolt a Golán-fennsík szíriai részén. A Szíriai Arab Hadsereg megtalálta az izraeli rakétát, majd tanulmányozásra átadta a Bassár el-Ászád katonáit támogató orosz hadseregnek – írja a Jiszráél Há-Jom című izraeli hírportál.

Az amerikai Raytheon és az izraeli Rafael hadiipari cég által közösen kifejlesztett Dávid Parittyája (Kelá’ Dávid – קלע דוד) elnevezésű rakétaelhárító rendszert 2016 tavaszán állította hadrendbe az izraeli hadsereg. A közép- és hosszúhatótávú (40 – 300 km) rakétavédelmi pajzs képes hatásosan megsemmisíteni az ellenséges rakétákat és robotrepülőket. A Dávid Parittyáját az izraeli légvédelem elsősorban a libanoni Hizbulláh és a Gázai övezetbeli Hamász által indított rakéták semlegesítésére kívánja bevetni. (A Hamász még nem rendelkezik komolyabb föld-föld rakétákkal, de Izrael már előre fölkészült ennek lehetőségre – H. J.).

Hírdetés

Izrael élesben első ízben 2018 júliusában egyszerre két Dávid Parittyája rakétát is indított, amikor a légvédelem tévesen azt hitte, hogy a Golán-fennsík szíriai részén tevékenykedő iszlamista terroristákra indított szíriai kormányzati rakétákat izraeli területre irányozták. (Legalábbis ez a hivatalos izraeli magyarázat – H. J.) Ekkor ez egyik izraeli rakéta célpontot tévesztett, épségben landolt szíriai területen, s Bassár el-Ászád katonái tanulmányozásra átadták azt a Szíriában harcoló orosz hadseregnek. Az izraeli hadsereg a tavalyi rakétaindítás után azt jelentette, hogy az egyik rakéta eltalálta a szíriai rakétát, míg a másik eltévesztette a célpontot, de az izraeli légvédelem távirányítással megsemmisítette…

Az izraeli sajtóban már tavaly nyáron fölvetették annak lehetőségét: a célt tévesztett Dávid Parittyája izraeli rakéta mégsem semmisült meg távirányítással s ezért lehet, hogy a Szíriai Arab Hadsereg egyik földerítő egysége megtalálta, majd átadta az oroszoknak. Most ez az utóbbi változat igazolódott be.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »