Darálja a bíróság a Vizoviczki-ügyet

Végéhez közeledik a Vizoviczki László és 32 társa ellen bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyó büntetőeljárás, noha még mindig napról napra több tucat oldalnyi beadvány érkezik az ügyben a Fővárosi Törvényszékhez. Hétfőn például az elsőrendű vádlott diszkópápa állt elő újabb 74 oldalon észrevételeivel – ez a terjedelem egyébként a korábbiak fényében nála nem számít nagynak.

A szóbeliség követelményének eleget téve a tanácsvezető ismerteti az ilyen iratok tartalmát, azonban a bírónő jól látható szándéka, hogy az elkövetkező tárgyalási napon lezárja a bizonyítási eljárást,

ezért a beadványokat – sokszor órákon át – hadarva, hangsúlyozás nélkül olvasta,

úgy, mintha kétszeres sebességgel játszanának le egy hangfelvételt. Így történt hétfőn is, csak néha állt meg, hogy a pusmogó vádlottakat, ügyvédeket szigorú pillantásával elhallgattassa. Ahogy korábban, több vádlott megint szundikálással, keresztrejtvénnyel, vagy mobiltelefonos játékkal ütötte el az időt. 

Hírdetés

Pedig többségüket kényelmetlenül érintette az ügyész bejelentése, miszerint

a vádat akként módosítják, hogy a bűnszervezeti minősítés nem csak az elsőtől kilencedrendű, hanem minden vádlottra vonatkozik.

Ha a bűnszervezetben elkövetést a bíróság elfogadja, az nem csak a büntetési tétel szempontjából jelent súlyosabb fenyegetést, tudniillik akit ilyen bűncselekményben mondanak ki bűnösnek, az például még jó magaviselet esetén sem helyezhető feltételes szabadságra, és esetében a szabadságvesztés felfüggesztése is eleve kizárt.

Egy vádlott és egy védő hiába jelezte a bíróságnak, hogy a hadarás miatt nem tudják követni az ismertetett beadványokat, a bírónő leintette őket, egyúttal jelezte, hogy a beadványok másolatát a bíróság kezelőirodáján maguk is megkaphatják.

A hétfői tárgyalási napon a Vizoviczki László védelmét ellátó ügyvédek több ponton torpedózták a vádat. Kérték a szerintük törvénytelenül foganatosított házkutatások során beszerzett bizonyítékok, elsősorban az úgynevezett napi rajzok kirekesztését az eljárásból. Másfelől kifogásolták a vád törvényességét, továbbá alaptörvény-ellenesnek tartják a bűnszervezetben elkövetés megállapítását. 

A vád lényege, hogy a Vizoviczki László érdekeltségébe tartozó szórakozó- és vendéglátóhelyeken a bevétel jelentős részét adóelkerülési céllal eltitkolták. A vádlottak padján – a közismert vállalkozó mellett – üzletvezetők, és más dolgozók is ülnek. Vizoviczki ellen közben egy másik büntetőeljárás is zajlik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »