Dankóék felemelkedése

Dankóék felemelkedése

Meglepő, de nő az SNS támogatottsága. A különféle közvélemény-kutató ügynökségek már rendszerint parlamentbe mérik a nemzeti pártot. Készülhetünk Danko visszatérésére?

Nagyon érdekes megfigyelni az SNS elmúlt időszakát. A nemzetiek a 2020-as parlamenti választást követően estek ki a parlamentből. Mindenki azt hitte, hogy Andrej Danko neve feledésbe merül, a Szlovák Nemzeti Párt pedig végleg eltűnik a süllyesztőben. A járványidőszak első felében szinte alig lehetett hallani a nemzetiekről. 2022-ben aztán Andrej Danko újra felbukkant, azt kommunikálta, hogy a Hlas-szal és a Smerrel szorosabban szeretne együttműködni a jövőben.

Ha visszaemlékezünk, akkor az SNS szintén csatlakozott az előrehozott választásról szóló népszavazás kezdeményezéséhez, aktívan részt vettek a kampányban, beálltak a Smer, illetve a Hlas mögé.

Az áttörést azonban nem ez hozta meg. Andrej Danko nagy terve az volt, hogy az említett két párttal együtt induljanak közösen a választáson. Ez az álom nem jött össze, de a nemzetiek vezére igyekezett szövetségeseket keresni.

Az ĽSNS-ből kivált Tomáš Tarabát, a Život elnökét, és Miroslav Radačovskýt, a Slovenský Patriot párt elnökét kereste fel és hívta meg az SNS listájára. Danko tehát elmondhatja magáról, ha mikropártokkal is, de sikerült egyesítenie a „szlovák nemzeti” oldalt. Nem mintha az összefogásnak köszönhetően vált volna láthatóvá a párt, de tény, hogy Danko olyan szövetségeseket szerzett, akikkel együtt erőteljesebben és hatékonyabban tudják a választóik felé közvetíteni az üzenetüket.

Hírdetés

Andrej Danko és az SNS felemelkedése mögött is nagy valószínűséggel ez állhat. Az SNS elnöke nem rejtette véka alá, hogy számára fontos az oroszokkal való jó kapcsolat. A háború kapcsán is szkeptikus, illetve Brüsszelt és az Egyesült Államokat hibáztatja a háború kirobbanásáért. Láthatóan ez a fajta retorika megmozgatott egy választói közeget, az SNS pedig ezekre a témákra igyekszik egyszerű választ adni.

Sőt, akadnak olyan választók, akiknek igen is számítanak az olyan értékrendbeli kérdések, mint Szlovákia elhelyezkedése a világban, az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való viszony, illetve a nyugati és a keleti világ közötti választás.

Az SNS szavazói szkeptikusak az Európai Unióval szemben, inkább kelet felé orientálódnának. Dankóéknak tehát csak egy picit kellene finomabb hangot megütniük és ezeket a választókat is sikerülhet elhalászni a Republika elől. Egyelőre működik, világosan látszik, hogy az SNS támogatottsága elkezdett növekedni.

Az más kérdés, hogy ez mennyire gyengíti meg a Republika, illetve a Smer táborát, de az biztos, hogy ha Dankóék parlamenti mandátumhoz jutnak, akkor egy Smer-Republika-SNS hármas koalíció is létrejöhet, amely finoman fogalmazva is egy erős szlovák nemzeti koalíciót eredményezne.

Természetesen ez csak egy lehetséges forgatókönyv, de egyáltalán nincs kizárva ennek a lehetősége. Az biztos, hogy ha ez a hármas alakít kormányt, akkor az ország külpolitikai irányultsága 180 fokos fordulatot vesz. Vajon ez előrelépést jelentene Szlovákiának? Inkább bele sem merek ebbe gondolni, a töprengést az olvasókra bízom.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »