Danko egyesíti a szlovák nemzeti oldalt?

Danko egyesíti a szlovák nemzeti oldalt?

Az előrehozott választás előtt több politikai párt is keresi az együttműködést. A szétforgácsolt jobboldalon a pártok szinte atomjaikra hullottak, így elképzelhető, hogy arról az oldalról kevés politikai szubjektum jut be a parlamentbe. Vajon mi a helyzet a szlovák nemzeti oldalon? Az Andrej Danko vezette SNS sem mondott le arról, hogy visszakerüljenek a törvényhozásba. Ehhez azonban más szövetségesekre is szükségük lesz.

A nemzetiek parlamenten kívül vannak, a 2020-as választás számukra csalódást jelentett. Az egykor szebb napokat is megélt SNS az elmúlt időszakban folyamatosan azon dolgozik, hogy megtalálják a nyerő stratégiát, és visszakerüljenek a parlamentbe. Dankóék többször is bíráltak a már megbukott kormányt, az ellenzéki pártokat pedig szorosabb együttműködésre szólítottak fel.

A nemzetiek tudják, egyedül nagyon nehéz lesz megugrani az öt százalékos bejutási küszöböt. A Smer és a Hlas is önállóan indul, nekik nincs szükségük az SNS-re. Dankóéknak azonban annál inkább, hiszen a közvélemény-kutató cégek négy százalék köré mérik a pártot. Az SNS legutóbb Tomáš Taraba független parlamenti képviselővel tárgyalt az esetleges együttműködésről. Taraba a Život – národná strana elnöke, aki az ĽSNS listáján jutott a parlamentbe. Később aztán kivált a frakciójukból, Marián Kuffával és Ján Kuffával együtt pedig külön csoportot alkotnak a parlamentben.

Hírdetés

Mindkét párt hasonló nemzeti értékeket vall, ráadásul a külpolitikai irányultságuk is egyezik. Tarabáéknak is jól jönne ez az együttműködés, hiszen a közvélemény-kutatók nagyjából 0,2 százalékot mérnek a Životnak. Taraba pártján kívül akadnak még hasonló értékrenddel rendelkező mikropártok. Az egyik ilyen a Miroslav Radačovský vezette Patrioti. 

Radačovský európai parlamenti képviselő, az ĽSNS listáján került Brüsszelbe. Radačovskýról köztudott, hogy felszólalásaiban többször is bírálta az Európai Uniót, hazafias retorikája már hasonlít a szélsőségekéhez. Ezenkívül ott van még a Národná koalícia is, akikkel Andrej Danko szintén szeretne tárgyalásokat folytatni a jövőben.

Danko számára tehát kulcsfontosságú, hogy a nemzeti érdekeltségű mikropártokat egy listára terelje, és egyfajta nemzeti gyűjtőpártot alakítson.

A kérdés csupán az, hogy Tarabáék és Radačovskýék elfogadják-e Andrej Dankót a gyűjtőpárt vezetőjévé? Igaz, aligha létezne számukra más alternatíva, csakis így van esélyük bekerülni a törvényhozásba. A szlovák nemzeti oldalon egymásra vannak utalva a felek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »