Dãncilã a tüntetõknek: a magyar orvosok Romániába akarnak jönni dolgozni

Dãncilã a tüntetõknek: a magyar orvosok Romániába akarnak jönni dolgozni

Pénteken Viorica Dăncilă miniszterelnök meglátogatta a jászvásári idegsebészeti klinikát. Amint elhagyta a kórházat, beszélgetésbe elegyedett egy tüntetővel – számol be az eseményről a Mediafax.ro.

A tüntető megkérdezte, hogy mit üzen a kivándorolt fiataloknak, akik szívesen hazatérnének, de félnek attól, amit itthon találnának.

„Azt hiszem a legtöbben 2009-ben hagyták el az országot, amikor megvágták a nyugdíjakat és a fizetéseket, és amikor iskolákat és kórházakat zártak be. Át kellett vegyünk egy nem túl biztató helyzetet és, bár nem akarom a hibákat mindig az elődökre kenni, mi próbáltunk meg nagyon jó dolgokat tenni, és mivel egy kórháznál vagyunk éppen, kérem mondja meg, még melyik kormány növelte úgy az orvosok fizetését, mint mi. És ez nem könnyű. De megtettük az orvosok iránti tiszteletből, mert szeretnénk, hogy maradjanak Romániában. Vannak orvosok, akinek 4 ezer eurós fizetést biztosítunk. Vannak orvosok, akik Magyarországról Romániába szeretnének jönni. Vannak orvosok, akik nem mentek el, annak ellenére, hogy nagyon keresettek, hisz nagyon jó specialisták. De megteremtettük a feltételeit, hogy maradjanak itthon, az országban” – válaszolta a miniszterelnök a tüntetőnek.

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e módosítani a igazságügyi törvénykönyvet, az elöljáró a következőt felelte:

„Mondtam már, de elismétlem: ez a kormány nem fog beavatkozni az igazságügybe. Ez a kormány nem változtatja meg az igazságügyet. Az egyetlen dolog amelyre hivatkoznék és amelyet kész vagyok megtenni, mint kivételt, az a háború a bűnözés ellen, a büntetések szigorítása a gyilkosságok, nemi erőszak, pedofília esetében. Ám ami a többit illeti, a bírákra hagyom, hogy végezzék az igazságügyet” mondta a miniszterelnök.

Viorica Dăncilăt kifütyülték, és a lemondását kérték amikor elindult az idegsebészeti kórháztól a Cuza-Voda Szülészeti és nőgyógyászati klinika felé, ahol meglátogatta az újszülöttek osztályát és a kórház udvarán lévő templomot. (Mediafax.ro)

Nyitókép: Viorica Dancilă Facebook


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »