Dãncilã: a demokrácia fekete napja a mai

Dãncilã: a demokrácia fekete napja a mai

Viorica Dăncilă miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott nemsokkal azután, hogy a parlament két háza bizalmat szavazott a Ludovic Orban vezette kormánynak. A miniszterelnök elsősorban Klaus Johannis államfőt támadta be a sajtótájékoztatón, és kevesebb szót ejtett az új kormányról. Ez nem is csoda annak fényében, hogy vasárnap kerül sor az elnökválasztás első fordulójára, és jelenleg az is kérdéses, hogy az ex-miniszterelnök bejut-e egyáltalán a második fordulóba.

Dăncilă elmondta, hogy az államfő és a PNL, élén Ludovic Orbannal mindent elkövetett annak érdekében, hogy magához ragadja a hatalmat.

A PSD kĂśzponti szĂŠkhelyĂŠn nyilatkozĂł Dăncilă azt mondta, az, ami hĂŠtfőn a parlamentben tĂśrtĂŠnt, az a Johannis elnĂśk ĂĄltal irĂĄnyĂ­tott „politikai jĂĄtszmĂĄk ĂŠs manőverek megkoronĂĄzĂĄsa” volt.

„Ma kiteljesedett Johannis elnĂśknek a vĂŠgrehajtĂł hatalom kisajĂĄtĂ­tĂĄsĂĄt cĂŠlzĂł illegitim hadjĂĄrata, teljesĂźlt az a vak vĂĄgya, hogy hatalomra juttassa sajĂĄt kormĂĄnyĂĄt, amelyet politikailag irĂĄnyĂ­that. A demokrĂĄcia fekete napja a mai, amelyen Johannis elnĂśknek – aki lĂĄbbal tiporta az alkotmĂĄnyt, ĂŠs teljesen figyelmen kĂ­vĂźl hagyta az alkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄg dĂśntĂŠseit – sikerĂźlt a Victoria-palotĂĄba juttatnia katonĂĄit” – fogalmazott a PSD elnĂśke.

Dăncilă kiemelte, a miniszterjelöltek között továbbra is fellelhetők olyan személyek, akiket a meghallgatás után elutasítottak a parlamenti szakbizottságok.

Hírdetés

„Ez egy előzmĂŠny nĂŠlkĂźli helyzet, amely ezen agresszĂ­v jelĂślt, Klaus Johannis cinizmusĂĄrĂłl tanĂşskodik, illetve arrĂłl, hogy ő ĂŠs kormĂĄnya csĂşfot Ĺąznek az ĂĄllam intĂŠzmĂŠnyeiből ĂŠs a tĂśrvĂŠnyből. Van egy demokrĂĄciaellenes ĂŠs egy alkotmĂĄnyellenes elnĂśkĂźnk, de ennĂŠl is sĂşlyosabb az, hogy olyan elnĂśkĂźnk van, aki a romĂĄn emberek ellen dolgozik” – tette hozzĂĄ.

A szociĂĄldemokratĂĄk ĂĄllamfőjelĂśltje ugyanakkor ismĂŠt rĂĄmutatott, tovĂĄbbra is vĂĄrja Johannis elnĂśkĂśt egy nyilvĂĄnos vitĂĄra, hogy mondja el az embereknek, mit tett „elhibĂĄzott mandĂĄtuma alatt”.

ÚjsĂĄgĂ­rĂłi kĂŠrdĂŠsre vĂĄlaszolva Dăncilă elmondta, nem fogja fogadni a Victoria-palotĂĄban a miniszterelnĂśki tisztsĂŠgben őt vĂĄltĂł Ludovic Orbant, mert „Johannis biztosan megmutatta mĂĄr neki az utat”, a miniszterek azonban jelen lesznek az ĂĄtadĂĄs-ĂĄtvĂŠtelen.

Dăncilă azzal is megvádolta az államfőt, hogy az elnöksége alatt nem látogatott meg egyetlen öregotthont, egyetlen iskolai bentlakást, egyetlen falut sem.

A volt miniszterelnĂśk a sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn leginkĂĄbb Johannis elnĂśkkel volt elfoglalva ĂŠs csak futĂłlag ejtett szĂłt Ludovic OrbanrĂłl ĂŠs az Ăşj kormĂĄnyprogramrĂłl amellyel termĂŠszetesen nincs megelĂŠgedve sem ő, sem pedig a SzociĂĄldemokrata PĂĄrt (PSD). ÁllĂ­tĂĄsa szerint az Ăşj kormĂĄny programja miatt nĂśvekedni fognak az ĂĄllampolgĂĄrok kiadĂĄsai, az adĂłk, valamint a – gĂĄz ĂŠs villanyĂĄrak is. (Agerpres/hĂ­rszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »