Dan Barna: Romániának felül kell kerekednie az etnikai törésvonalon – Hegedüs Csilla: az etnikai problémát meg kell oldani

Dan Barna: Romániának felül kell kerekednie az etnikai törésvonalon – Hegedüs Csilla: az etnikai problémát meg kell oldani

Romániának felül kell kerekednie az etnikai törésvonalon és az etnikai szavazáson – nyilatkozta szombaton Marosvásárhelyen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Dan Barna rámutatott, az általa vezetett alakulatnak román és magyar tagjai egyaránt vannak, és kiválóan együtt tudnak működni egymással, sőt a párt egyik alelnöke is magyar nemzetiségű. “Azt hiszem, Romániának felül kellene kerekednie ezen az etnikai törésvonalon, amelynek mentén mindenki a saját etnikumát képviselő jelöltre szavaz. Mert Románia európai ország, nyitott ország, olyan állam, amelyben az állampolgárság többet jelent, mint az egyik vagy másik kisebbséghez való tartozás, az európaiságot jelenti egy európai országban” – fogalmazott, hozzátéve, egy civilizált, modern országban az etnikai kérdés nem kellene hogy téma legyen.

Az USR-PLUS Szövetség államelnökjelöltje a jelöltségét támogató aláírásgyűjtésre érkezett szombaton Marosvásárhelyre. Azt mondta, Moldvában, Bukovinában és Dobrudzsában is részt vett az aláírásgyűjtésben, és igyekszik valamennyi megyébe elkísérni a karavánt, hogy személyesen találkozzon az emberekkel, érezze “az utca lüktetését”. Eddig 150 ezer aláírást gyűjtöttek, minden bizonnyal meg fogják haladni a törvény által aláírt 200 ezret – tette hozzá. (Agerpres)

Hegedüs Csilla: az etnikai problémán nem túl kell lépni, az etnikai problémát meg kell oldani

Hírdetés

Romániának nem túllépnie kell az etnikai problémán, hanem meg kell oldania azt – mondta szombaton az RMDSZ szóvivője, Hegedüs Csilla, reagálva a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna ezzel kapcsolatos korábbi nyilatkozatára.

“Marosvásárhelyen Dan Barna azt nyilatkozta, hogy az etnikai problémán túl kell lépni. Mi azt mondjuk, hogy az etnikai problémán nem túl kell lépni, az etnikai problémát meg kell oldani. Úgy viselkedik, mint egy rossz kisgyerek, aki behunyja a szemét, és úgy tesz, mintha ez a probléma nem létezne. Én azt szeretném megkérdezni, hogy az elmúlt esztendőben ő mit tett annak érdekében, hogy ezt a problémát megoldjuk, és ne túllépjünk rajta” – fogalmaz Hegedüs Csilla az RMDSZ Facebook-oldalán közzétett videóüzenetben.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke szombaton Marosvásárhelyen azt mondta, Romániának felül kell kerekednie az etnikai törésvonalon és az etnikai szavazáson. Rámutatott, az általa vezetett alakulatnak román és magyar tagjai egyaránt vannak, és kiválóan együtt tudnak működni egymással, sőt a párt egyik alelnöke is magyar nemzetiségű. “Azt hiszem, Romániának felül kellene kerekednie ezen az etnikai törésvonalon, amelynek mentén mindenki a saját etnikumát képviselő jelöltre szavaz. Mert Románia európai ország, nyitott ország, olyan állam, amelyben az állampolgárság többet jelent, mint az egyik vagy másik kisebbséghez való tartozás, az európaiságot jelenti egy európai országban” – fogalmazott, hozzátéve, egy civilizált, modern országban az etnikai kérdés nem kellene hogy téma legyen.

Az USR-PLUS Szövetség államelnökjelöltje a jelöltségét támogató aláírásgyűjtésre érkezett szombaton Marosvásárhelyre. (Agerpres)


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »