Damascus Time: Egy iráni mozifilm a szíriai háború valós oldaláról (képek, videó)

Damascus Time: Egy iráni mozifilm a szíriai háború valós oldaláról (képek, videó)

Hollywood hazugsággyára ellenére időről időre előkerülnek olyan közel-keleti filmek, melyek bizonyos eseményekkel kapcsolatban a valóságot mutatják be és ezeknek köszönhetően a hazug nyugati média ellenére megláthatjuk az érme másik oldalát is.

Ilyen film volt annak idején a 2006-ban megjelent török Farkasok Völgye-Irak (Kurtlar Vadisi Irak) című film is, mely az iraki háború valós eseményeit mutatta be egy török katonatiszt szemszögéből nézve. Bemutatta az amerikai hadsereg által elkövetett gyilkosságokat és háborús bűnöket, bemutatta a hadifoglyokkal való bánásmódot és bemutatta az izraeliek szerepét a háborús szervkereskedelemben. Amikor a film Magyarországon megjelent volt nagy sivalkodás a ,,kiválasztott demokraták,, részéről. Hiszen nálunk ők azok akik megmondhatják, hogy mi az amit nézhetünk és azt is szeretnék meghatározni, hogy miről mit gondolhatunk. Természetesen mindezt izraeli-amerikai szemszögből……

Nemrég azonban elkészült egy iráni film, a Damascus Time (Be Waqte Sham), mely a jelenleg Szíriában folyó eseményeket mutatja be, vagyis a valóságot. És ez az a valóság, ez az nézőpont, melyet mi a hazug csaló nyugati média és a híreket onnan átvevő ,,magyar,, média miatt sohasem ismerhetünk meg. A Damascus Time a híres iráni filmrendező Ebrahim Hatamikia alkotása, azonban több ország színészeinek és rendezőinek közös munkájával készült el. Iraki, szíriai és iráni színészek is szerepelnek benne és olyan személyek is részt vettek a háttérmunkálatokban akik aktívan részt vettek a szíriai harcokban. Szíriai, iráni katonák és az Iráni Forradalmi Gárda tisztjei mondták el tapasztalataikat a rendezőnek, hogy hitelesebb képet tudjon festeni a háború eseményeiről.

Hírdetés

.

A film cselekményét és magát a háborút a néző egy iráni pilóta szemszögéből ismerheti meg, aki a fiával együtt egy humanitárius segéllyel megrakott teherszállító gépet visz Szíriába, mely az Iszlám Állam terroristáinak a kezére kerül. A film látványos és komoly haditechnikai támogatást is kaptak az elkészítéséhez. A színvonalat tovább emeli, hogy sok jelenetet az eredeti helyszíneken vettek fel és így valós képet tudnak festeni az eseményekről és a szíriai civilek, valamint a szíriai és iráni katonák szemszögéből is be tudják mutatni a terrorizmus elleni háborút.

A film februárban készült el és már több országban is vetítik a Közel-Keleten. Kíváncsi vagyok rá, hogy Magyarországra, de egyáltalán Európába eljut e, vagy egyszerűen csak letiltják, vagy betiltják a nyugati filmipar ,,kiválasztott,, cenzorai. Mert ugye a nyugati demokráciában vannak betiltott filmek, könyvek, dalok. De hát ilyen ez a szabadság. Addig is maradnak nekünk az amerikai és egyéb nyugati szuper katonákról szóló filmek, akik a demokráciáért küzdenek.

Orientalista.hu – Al-Isfahani


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »