Dagad a Facebook-botrány, Zuckerberg későn állt nyilvánosság elé

Dagad a Facebook-botrány, Zuckerberg későn állt nyilvánosság elé

Néhány napja valóságos hadjárat folyik a Facebook ellen, mióta kiderült, hogy egy biztonsági rés miatt egy másik vállalat 50 millió amerikai felhasználó (és választópolgár) személyes adatait (beleértve a politikai irányultságukat) szerezte meg, és tudtukon kívül személyre szabott üzenetekkel próbálták befolyásolni őket.

Az ügyből hatalmas botrány lett, mert az illető cég, a Cambridge Analytica Steve Bannonhoz, Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadójához és Robert Mercerhez, a republikánusok egyik legnagyobb támogatójához köthető. A Trumppal kritikus sajtó ráharapott a dologra, ám most akár vissza is üthet a dolog: egy adatvédelmi aktivista már 2011-ben feljelentést tett az amerikai adatvédelmi hatóságnál, de nem történt semmi. Állítása szerint a Cambridge Analytica ugyanazokat a biztonsági hibákat használta ki, és most csak azért foglalkoznak vele, mert Trumohoz kötötték a dolgot.

Max Schrems aktivista 2011-ben és 2012-ben óráig tartó tárgylásokon vett részt a Facebook illetékeseivel, akik viszont „nem láttak problémát” az általa eléjük tárt információkban. Schrems szerint egyébként nem szabadna meglepődni az ilyen visszaéléseken:

Hírdetés

A botrány még a múlt hétvégén robbant ki, a helyzeten nem sokat segített, hogy Mark Zuckerberg, a vállalat tulajdonosa csak szerdán lépett a nyilvánosság elé. Időközben a Facebook-részvények 2 százaléknál is többet zuhantak.

Zuckerberg először egy hosszú nyilatkozatot tett közzé a Facebookon, amelyben elismerte, hogy „történtek hibák”, bocsánatot kért és szigorításokat helyezett kilátásba.

ABCnews.com, AP

Nyitókép: cnn.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »