Dacia Duster: magasra tette a lécet

Dacia Duster: magasra tette a lécet

A francia kézben levő román márka az elmúlt években igazolta, hogy az olcsó SUV telitalálat volt, hiszen nemcsak az olcsó piacokon lett népszerű, hanem olyan országokban is, mint Németország vagy Franciaország. Ezúttal a lehető leggazdagabb, Prestige felszereltségi szintben teszteltük.

A Duster már régen nem az, ami volt. Távolról sem igaz, hogy csak az veszi meg, akinek nincs másra pénze. A második generációról ez még inkább igaz, a járgányt ugyanis sikerült feljavítani, az utastere már minőségi, terepképességeit megőrizte, s még mindig a piac legolcsóbb SUV modelljei közé tartozik. 

A Duster új generációját már több alkalommal teszteltem, s mindig elégedett voltam vele. Tán az egyetlen dolog, ami ebben az utolsó változatban zavart, a kellemetlen szag, amit néhány nap után tudtam csak megszokni. Mivel az előző autókban nem éreztem ezt az erős műanyag szagot, csak bízni tudok benne, hogy csupán egy egyedi „illatos” példányban ültem. 

4×2-vel is elmegy 

A Duster – ha nem gondolunk az árára – egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon jól teljesít terepen. És tényleg, amíg nem próbálja ki az ember egyenetlen és sáros úton, nem hiszi el, mire képes. Mindezt annak köszönheti, hogy az összkerékhajtásos változat hátul is független, többlengőkaros futóművel rendelkezik. 

A terepezésnél sokat segít a súlya is, hiszen az 1395 kilóval könnyebben elboldogul a motor, mint egy nehezebb SUV-val. 
Természetesen a Duster esetében opció lehet az elsőkerék-meghajtású változat is. Ez ugyan nem nyeli olyan jól az út egyenetlenségeit, mint a 4×4-es változat, másrészt mivel a fronthajtású járgányok olcsóbb, csatolt lengőkaros futóművet kaptak, több hely marad a csomagtérben, ugyanis a pótkerék az autó aljára kerül hátulról. 

Hírdetés

A Prestige felszereltségi szint már olyan kiegészítőket is tartalmaz, amelyeket a Dusterben korábban nem tudtunk volna elképzelni. Ilyen a holttérfigyelő rendszer, a Media Nav Evolution 3.0 multimédia és navigációs rendszer, hátsó parkolókamera (kamerákból így összesen már négy van az autón), 17 collos könnyűfém keréktárcsák. 

Van mit tökéletesíteni 

Persze mindez nem azt jelenti, hogy a Dusteren már nem lenne mit javítani. A nagy előrelépés ellenére el tudom képzelni, hogy a jövőben jobb minőségű anyagokból fogják összeállítani az utasteret, hogy változatlan vagy csak enyhén magasabb áron még több vezetést elősegítő biztonsági rendszer lesz elérhető. Feltételezem, idővel átalakítják a műszerfalat is. 

Természetesen a motorkínálat is bővülhet még, sőt, már most tudjuk, hogy bővülni fog. Épp a szeptemberi párizsi autószalon idején jelentette be a Dacia hivatalosan, hogy a Duster egy vadonatúj motort kap, amellyel épp ez az SUV lesz a legnagyobb teljesítménnyel rendelkező autó, amit valaha a Dacia gyártott. 

Nem akármilyen erőforrásokról lesz szó, hanem a Mercedes és a Renault közös fejlesztésű motorjairól. A Dusterbe egy 130 lóerős és 240 Nm forgatónyomatékkal rendelkező, illetve egy 150 lovas és 250 Nm csúcsnyomatékú turbós benzinmotor kerül. 

A Daciánál a TCe 150 jelölésű motor 1,33 literes lesz ugyanúgy, mint a Mercedes A osztály esetében. Eleinte csak a fronthajtással ellátott járgányokkal lesz kombinálva, az összkerékhajtással párosított változat jövő év közepére érkezik a piacra. 

S végezetül még egy fontos információ: az új motorokon kívül a Duster modernebb fedélzeti számítógépet is kap, amely kiterjed a Dacia egész modellpalettájára. A rendszer már támogatni fogja az AppleCar Play és az Android Auto platformokat, melyeknek köszönhetően elérhetővé válik például a Waze alkalmazás. A Media Nav Evolution ráadásul ugyanannyiba kerül majd, mint jelenleg a Media Nav. 
Tekintettel arra, hogy a Duster új generációját csak tavaly mutatták be, rengeteg módosítás vár még ránk, tehát nagy eséllyel számíthatunk arra, hogy az amúgy is jó modellnél a felújított Duster még jobb lesz. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »